Haradinaj predao Ustavnom sudu Kosova zahtev za "interpretaciju čina njegove ostavke" 1Ramuš Haradinaj Foto: EPA-EFE OLIVIER HOSLET

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj predao je danas Ustavnom sudu Kosova zahtev za „interpretaciju čina njegove ostavke na mesto premijera“ kojim traži odgovor o nadležnosti i funkcionalnosti vlade posle ostavke predsednika vlade, prenosi Kossev.

Haradinaj je u petak naložio Pravnoj kancelariji svog kabineta da pripremi pitanje Ustavnom sudu, kao odgovor na brojne kritike kosovske javnosti i političkih partija zbog toga što pokušava da upravlja vladom kao da do njegove ostavke nije ni došlo.

Čin obraćanja Ustavnom sudu sam Haradinaj opisuje kao „dokaz institucionalne odgovornosti“, koji će istovremeno osigurati funkcionalnost institucija do izbora nove vlade.

Nadam se da će zbog hitnosti, odluku doneti što pre. Ma kakva bila njihova odluka, poštovaću je, poručio je Haradinaj putem objave na Fejsbuku, prenosi Kossev.

Prema kosovskom Ustavu, vlada sudu može poslati upit iz oblasti koje se tiču sukoba ustavnih nadležnosti između Skupštine Kosova, kosovskog predsednika i vlade Kosova, saglasnosti predloženog referenduma sa Ustavom.

Upit se može poslati i u slučaju saglasnosti objavljivanja vanrednog stanja i mera preduzetih tokom istog sa Ustavom, saglasnosti predloženih ustavnih amandmana sa obaveznim međunarodnim sporazumima, ratifikovanih Ustavom i razmatranja ustavnosti procedure sprovođenja i ako je Ustav prekršen tokom izbora skupštine.

Haradinaj je pozvao kosovskog predsednika i parlamentarne partije da preduzmu potrebne akcije kako bi došlo do raspisivanja izbora. Izbori se ne mogu raspisati dok poslanici vladajuće koalicije ne predaju mandate predsedniku ili 81 poslanik kosovske skupštine ne glasa za raspuštanje skupštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari