Haradinaj: Ukidanje takse i uspostavljanje reciprociteta nisu ista stvar 1Ramuš Haradinaj Foto: EPA-EFE OLIVIER HOSLET

Bivši premijer Kosova Ramuš Haradinaj rekao je da ukidanje takse i uspostavljanje reciprociteta nisu ista stvar i optužio Aljbina Kurtija i Vjosu Osmani da su krivi što ambasador Grenel traži da se taksa ukine. Haradinaj smatra da zbog toga što su Kurti i Osmani ranije rekli da će ukinuti taksu, ambasador Grenel sada to i traži.

 „Znate li zašto ambasador Grenel traži ukidanje takse?! Ponudili su nešto pogrešno. Uvideli su da se Kurti i Osmani kolebaju, nakon što su rekli da će ukinuti taksu. Mi živimo u ovim političkim vodama. Da nisu rekli da ćemo ukinuti taksu, Grenel bi tražio okončanje procesa“, rekao je Haradinaj, preneo je Kljan Kosova.

Prema njegovom mišljenju „logično je da SAD ne moraju da troše svoj novac na Balkanu kada je ovo region Evrope“.

„Mislim da Amerika pomaže svetu. Sve prepreke na Balkanu su političke, a ne ekonomske. A Kurti mora da razume da je traženje konačnog dogovora sa Srbijom sasvim legitimno. Izvor svih prepreka je nepriznavanje“, izjavio je Haradinaj.

Prema njegovim rečima, Srbiji ne bi trebalo ponuditi ekonomsko tržište, a da prethodno ne prizna Kosovo.

„Ja sam javno zatražio od Kurtija da ne ukida porez. Ali on je ušao bez podrobne analize u ukidanje takse reciprocitetom. Nema smisla vraćati ekonomsku moć Srbiji ako vas ne prizna“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari