Hoti: Zaštita verskih mesta obaveza ukorenjena u našoj tradiciji 1Foto: EPA/ VALDRIN XHEMAJ

Verska i kulturna mesta na Kosovu vekovima opstaju jer ih štiti narod Kosova koje predstavlja mozaik različitih kultura i religija, poručio je kosovski premijer Avdulah Hoti.

Poruka stiže usred tenzija u Dečanima nakon što je nastavljeno sa izgradnjom puta Dečani-Plav kroz Specijalnu zaštićenu zonu oko manastira Visoki Dečani, čemu se suprotstavljaju monasi. Oni su upozorili međunarodne predstavnike, nakon čega su radovi na zahtev Hotija i zaustavljeni, podseća KoSSev.

„Kosovo je mozaik različitih kultura i religija. Verska i kulturna mesta svih nacionalnosti i vera na Kosovu zajednička je vrednost i pamćenje našeg društva. Opstali su vekovima zbog zaštite naroda Kosova. To je obaveza ukorenjena u našoj tradiciji“, poručio je Hoti preko svoje Fejsbuk stranice.

Hoti se večeras oglasio još jednom porukom na društvenim mrežama, u kojoj je naveo da „buka“ u televizijskim studijama neće uticati na izgradnju puta Dečane – Plav.

Kako je dodao, taj put će biti izgradnjen u uskoj saradnji sa Dečanima i svim drugim nadležnim institucijama, poštujući zakone države Kosovo.

„Buka nije rešenje zabrinutosti naših građana, već rad, posvećenost i poštovanje zakonskih i ustavnih normi“, napisao je Hoti na Fejsbuku.

Samo par sati ranije dečanski gradonačelnik Baškim Ramosaj je odluku vlade o obustavljanju radova ocenio kao nepravdu i prepreku ekonomskom razvoju svoje opštine.

Crkva se ne protivi izgradnji puta, već prolasku trase puta kroz zaštićenu zonu manastira. Iguman Sava Janjić podseća na odluku o izgradnji zaobilaznice koja je doneta još 2014, u vreme kada je premijer bio Hašim Tači.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari