Hrvatski ministar: Predaja Jelačićeve rodne kuće iskorak, ali ne i vrhunac Vučićeve administracije 1Foto: Beta/Hina/Damir Senčar

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman ocenio je danas u Vukovaru da je predaja rodne kuće Josipa Jelačića hrvatskoj zajednici u Vojvodini iskorak u odnosima Hrvatske i Srbije, ali i upozorio da to ne bi trebalo da bude vrhunac u odnosu Vučićeve administracije prema Hrvatima.

„To će biti iskorak u odnosima Hrvatske i Srbije kada govorimo o položaju hrvatske zajednice u Vojvodini“, rekao je Grlić Radman novinarima na obeležavanju 29. godišnjice smrti ratnog komandanta odbrane vukovarske Trpinjske ceste, generala Blage Zadre, prenela je agencija Hina.

Grlić Radman, kao izlaslanik hrvatskog premijera, prisustvovaće danas popodne u Petrovaradinu svečanosti predaje otkupljene i obnovljene rodne kuće bana Josipa Jelačića zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Grlić Radman je ocenio u Vukovaru da će to na simboličan način povezati Hrvate iz Vojvodine sa Zagrebom, „duhovnom, kulturološkom, tradicijskom sponom“, ali da „ne bi trebalo da bude vrhunac“ Vučićeve administracije u odnosu prema Hrvatima, navodi Hina.

On je najavio da će pokrenuti pitanje o 1.869 nestalih u Domovinskom ratu, kao i o položaju Hrvata u Srbiji.

„Mi kao ljudi ne ostajemo ravnodušni, a pre svega smo kao funkcioneri, političari i hrvatska vlada odgovorni da saznamo sudbinu nestalih. To opterećuje i naše odnose, to je čini mi se najvažnija tačka o kojoj ćemo razgovarati, kao i položaju hrvatske zajednice u Srbiji“, rekao je šef hrvatske diplomatije.

On je ocenio da je Hrvatska primer za regulisanje statusa manjina, podsetivši da garantuje srpskoj manjini tri poslanička mesta u Saboru i da su predstavnici Srba koalicioni partner sadašnjoj vladajućoj Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ).

Grlić Radman je rekao da Hrvatska želi „jednak tretman“ za Hrvate u Srbiji. On je pozvao i da se „na dostojanstven način“ obeleže logori u Srbiji u kojima su tokom poslednjeg rata mučeni Hrvati.

Hrvatski ministar je ocenio da su sva ta pitanja u zajedničkom interesu i Srbije koja je na evropskom putu i Hrvatske koja želi stabilno i sigurno susedstvo, poručivši da Hrvatska podržava „napor svake države na zapadnom Balkanu na evropskom putu“.

Na pitanje koje mu je uputio jedan gradjanin, zašto Aleksandar Vučić još nije priznao postojanje logora u Srbiji i zašto Hrvatska nije ništa učinila po tom pitanju, Grlić Radman je, kako je navela Hina, odgovorio da se Hrvatska zalaže da se to pitanje reši, ali da je za postizanje bilo kakvog napretka potreban dijalog.

Dodao je da će o tome danas razgovarati s Vučićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari