Obradović: I DJB je protiv priznanja nezavisnog Kosova 1

Sa “Dosta je bilo” delimo isti stav po za nas dva ključna nacionalna i državna pitanja: i jedni i drugi smo protiv ulaska Srbije u NATO i protiv priznanja nezavisnog Kosova.

Ovako Boško Obradović, lider Pokreta Dveri, komentariše udruživanje sa DJB na predstojećim beogradskim izborima, odgovarajući na pitanje građanina o “saradnji Dveri sa prozapadnim strankama”, kako je stajalo u pitanju. Obradović je odgovarao na pitanja čitalaca sa Fejsbuk stranice Danasa.

Građane je najviše interesovao baš predizborni dogovor koji je ova stranka napravila sa strankom Saše Radulovića.

Zašto nisu sa DSS?

Na pitanje da li Obradović smatra da će mu koalicija sa DJB oduzeti određeni broj glasova i zašto nije izašao na izbore sa Stamatovićem, Todorovićem i Samardžićem, on je odgovorio:

“Naš predlog je bio da na beogradske izbore ujedinjeno izađemo svi zajedno koji smo prava opozicija ovoj vlasti: Dveri, DSS, DJB, Stamatović… I da na čelu liste bude poznata nestranačka ličnost (nije želeo da kaže koja). Uveren sam da bi ovo bila najjača lista opozicije na beogradskim izborima.”

Obradović je dodao da je “nažalost, DSS odbio ovaj predlog Dveri jer nije bio spreman da se odrekne koalicija sa naprednjacima u beogradskim opštinama Vračar i Voždovac i nizu drugih opština u Srbiji”.

“Smatrao sam da bi i za DSS ovo bio pravi potez i da onda niko ne bi mogao sa sumnja u njihov opozicioni status. I dalje ne mogu da razumem zašto nisu prihvatili ovaj predlog”, kaže lider Dveri.

Parada ponosa

Obradović je komentarisao i da li će, ako Dveri osvoje dovoljan broj glasova i budu u mogućnosti da odlučuju, u 2018. godini u Beogradu biti održana “Parada ponosa”, potencijalni kamen spoticanja između DJB i Obradovićevog pokreta.

“Svi dobro znaju stav Dveri da mi smatramo da promocija ideologije homoseksualizma vređa tradicionalne porodične i religiozne vrednosti našega društva i da nema potrebe provocirati većinsko stanovništvo u Srbiji. Beogradska vlast ne organizuje Paradu, već to radi Aleksandar Vučić. Tako da to nije pitanje za nas, ali naš stav svakako ostaje nepromenjen dok naši koalicioni partneri iz DJB imaju pravo na svoje mišljenje”, rekao je on.

“Normalno je da ne mislimo svi isto po svim pitanjima i da bez obzira na naše ideološke i političke razlike treba da vodimo jedan normalan dialog u našem društvu”.

Predsednik Dveri je rekao da bi najgora opcija bila da “Vučić izgubi izbore, odnosno dobije najviše 45 odsto glasova zajedno sa svim svojim satelitima i SPS i SRS, a da zadrži vlast zato što će zbog rasipanja glasova ispod cenzusa sa 45 odsto glasova, dobiti 65 odsto mandata”.

Mediji u Srbiji

Obradović je komentarisao i stanje u medijima u Srbiji.

“Mediji se danas dele na Vučićeve i Đilasove i opet nema mesta za pravu opoziciju”, rekao je on. “Ne sećam se da je Dragan Đilas četiri godine bilo šta rekao protiv ove vlasti, a sada glumi najvećeg opozicionara. Smatram da građani pre treba da veruju onima koji su se za vreme Đilasovog odsustvovanja jedini borili protiv Vučićeve vlasti”.

Lider Dveri odgovorio je na pitanje u vezi sa kamenom koji je doneo u Skupštinu. Rekao je da nije nasilan čovek po prirodi, kao i da za 42 godine života nikada nije učestvovao “u bilo čemu protivzakonitom pa ni u fizičkim obračunima i bilo kakvom nasilju”. Ipak, dodao, je “problem su barabe, lopovi i politički preletači koji misle da sve mogu da nas gaze, maltretiraju, kradu i ponižavaju”.

Šta misli o Ljotiću?

Veliki broj građana interesovalo je i Obradovićevo podržavanje Dimitrija Ljotića.

“Što se tiče Dimitrija Ljotića, niti sam istoričar niti sam sudija i prepustio bih onima koji su stručni da donesu svoj sud o njegovor istorijskoj ulozi koja je svakako kontraverzna“, rekao je Obradović. “Poštujem Ljotićev međuratni hrišćanski pogled na politiku i antikomunizam jer je prvi, uz Miloša Crnjanskog, predvideo šta nam donosi komunistička opasnost”.

Prvi čovek Dveri još je rekao da su male hidroelektrane biznis u kome su u Srbiji glavni Vučićevi kumovi. Najavio je i rešavanje kredita u švajcarskih francima kada “smene aktuelnu vlast”. Obradović je rekao i da je ruski jezik uz engleski jedan od jezika budućnosti. Na pitanje o odnosu sa nekadašnjim političkim partnerom Vladanom Glišićem, Obradović je rekao da je Glišić “otišao svojim političkim putem i na izbore u Aranđelovcu izlazi sa Vučićevim prijateljima Vojislavom Šešeljom i Draganom Jovanovićem, predsednikom opštine Topola”.

Što se parola za podizanje nataliteta tiče, predsednik Dveri rekao je da se “vlast folira i da pojma nema o populacionoj i porodičnoj poltiici”.

Na konstataciju jednog građanina “da li je moguće da neko iole obrazovan, rođen u gradu moze biti desničar”, rekao je da on nije desničar, već Srbin i patriota i da ne želi da bude veći patriota od Amerikanaca, Rusa, Nemaca ili Jevreja, ali neće da bude ni manji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari