I Srbija i Hrvatska ne shvataju realnost 1

Ni Srbija ni Hrvatska se još nisu suočile sa realnošću. Hrvatska je zbog članstva u EU superiornija, dok većina srpskih političara misli da je članstvom u EU Zagreb dobio mogućnost da ucenjuje Beograd koji nije spreman da se suoči sa svojom ratnom odgovornošću, kažu sagovornici Danasa.

Najnovije tenzije u odnosima dve zemlje nastale su posle ukidanja presuda hrvatskom kardinalu Alojziju Stepincu, generalu Branimiru Glavašu i incidenata u Srbu, mestu u Lici.

Vlasti Srbije i Hrvatske poslednjih nedelju dana razmenile su nekoliko protestnih nota, a situacija, kako kaže mandatar Aleksandar Vučić, ometa i formiranje vlade u Beogradu.

Žarko Puhovski, profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu i politički analitičar, za Danas kaže da se nijedna strana nije navikla na novu realnost.

Žarko Puhovski, profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu i politički analitičar, za Danas kaže da se nijedna strana nije navikla na novu realnost.

– A to je da je Hrvatska institucionalno superiorna u odnosu na Srbiju, s obzirom da je država-članica EU, dok Srbija to doživljava kao poniženje, a Hrvatska ne zna šta bi s tim. Kada Hrvatska pokušava izvršiti pritisak na Srbiju, radi to obično tako nespretno da ostaje bez podrške ostalih članica EU, a Srbija s druge strane reaguje neracionalno, pa se onda vode svađe o zapravo irelevantnim temama kao što je katolički svetac, koji za to slovi samo za jednu versku zajednicu. Ili se u Srbu izvlači jedna strana, a zapostavlja druga. Jedni govore o zločinima nad etničkim Hrvatima, koje su činili ustanici iz Srba, a drugi o zločinima nad Srbima u Hrvatskoj koji su do ustanka i doveli. Nikako da se dođe do bezrezervne osude zločina na obe strane – kaže Puhovski.

Prema njegovim rečima, Hrvatska s pravom prigovara zbog nesuvislih formulacija u srpskom zakonu o osuđenim za ratne zločince i zbog još nesuvislijih optužnica koje dolaze iz Beograda, a istovremeno odbija postupati po onim optužnicama koje nisu nesuvisle i suditi ratnim zločincima.

– Hrvatska je sebi dopustila da osuđenog ratnog zločinca, koji je prebačen na odsluženje kazne u Hrvatsku, pusti na pola godine na slobodu, navodno zbog operacije. Dok god se obe strane budu ponašale neprincipijelno, nastaviće se neprincipijelni sukobi – zaključuje Puhovski.

Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava, za Danas kaže da se Srbija deklarativno nastoji nametnuti kao konstruktivni regionalni činilac, ali da njen ambivalentan odnos prema BiH, osporavanje kosovske nezavisnosti, kao i stalne tenzije sa Hrvatskom i Crnom Gorom svedoče da ona još uvek nije spremna da prihvati novu realnost. Ona dodaje da Srbija ne može imati ulogu moralnog arbitra u regionu, što Vučić, Dačić, Vulin stalno rade, sve dok nije spremna da se suoči sa vlastitom odgovornošću za brutalni raspad Jugoslavije i ratnim zločinima.

– Odnosi sa Hrvatskom su osetljivi ali i konkurentski. Značajna promena u odnosima je nastala činjenicom da je Hrvatska sada članica EU i NATO. Većina srpskih političara misli da je članstvom u EU Hrvatska dobila mogućnost da ucenjuje Srbiju i da će to nastaviti tokom pristupnog procesa.

– Ratno nasleđe ostaje nepremostivi problem, i s obzirom da Srbija poriče odgovornost za dešavanja u Hrvatskoj, svako pominjanje Oluje, Vukovara, Dubrovnika… diže tenziju i okidač je za verbalne uvrede sa obe strane. Vojislav Šešelj, Zakon o univerzalnoj jurisdikciji, rešavanje problema nestalih, slučaj Stepinac – sve to opterećuje odnose Hrvatske i Srbije. Svako leto je posebno „dramatično“ u verbalnoj razmeni – navodi ona.

Kako dodaje, Srbija zanemaruje vlastitu reviziju istorije, rehabilitaciju Draže Mihailovića i drugih, neubedljiv odnos prema ratnim zločinima počinjenih od srpske strane, i kako to utiče na odnose u regionu.

– Osim toga, česti izbori (prevremeni) praćeni su pojačanom nacionalističkom retorikom, zloupotrebom istorije, što dodatno opterećuje i radikalizuje susedske odnose. Nažalost, nacionalizam je još uvek žilav i pokriće je za neuspele tranzicije i iznveravanje očekivanja. Još uvek se ne nazire spremnost, uprkos pritiscima EU, za konstruktivno suočavanje sa realnošću, ne samo zbog uloge Srbije u ratovima 90-tih, već i zbog objektivne težine koju Srbija ima u stabilizaciji regiona. Nedostaje svest, rekla bih u čitavom regionu, da se postjugoslovenski kontekst značajno proširio bliskoistočnim dešavanjima – zbog migrantske krize, terorizma i bezbednosnih problema. To bi trebao biti podsticaj za ozbiljnija regionalna promišljanja i saradnju – smatra Biserko.

Podsetimo, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uručilo protestnu notu ambasadoru Hrvatske zbog poništenja presude hrvatskom kardinalu Alojziju Stepnicu. U njoj se između ostalog navodi, da je “Srbija užasnuta rehabilitacijom nacističke ustaške NDH”. Ministarstvo spoljnih poslova Srbije izrazilo je zabrinutost zbog antisrpskog raspoloženja koje je prisutno u Hrvatskoj. Kako je navedeno u noti, Srbija smatra da je za to odgovorna država Hrvatska koja ne kažnjava počinioce incidenata, ne izlaže ih javnoj osudi, niti ispoljava potrebnu brigu prema žrtvama.

Šef hrvatske diplomatije Miro Kovač ocenio je da protestna nota Srbije predstavlja jeftin pokušaj destabilizacije Hrvatske, a da njen rečnik podseća na vremena Slobodana Miloševića. “Možda naša protestna nota ministra Kovača lično podseća na Miloševića, što svakako nije istina, ali povampirene ustaše danas u Srbu ni na šta i ni na koga ne podsećaju, nego oni jesu naslednici fašističke ustaške NDH i Ante Pavelića“, naveo je Ivica Dačić,šef srpske diplomatije, aludirajući na niz incidenata, pretnji i provokacija pripadnika Autohtone Hrvatske stranke prava i njihovih pristalica koji su se dogodili u sredu u mestu Srb u Lici na obeležavanju 75. godišnjice antifašističkog ustanka naroda Hrvatske u Drugom svetskom ratu. Organizatori skupa bili su Srpsko narodno veća i Savez antifašističkih boraca i antifašista.

Tenzija se nije smirila, a u četvrtak je usledila vest da je hrvatskl sud ukinuo presudu Branimiru Glavašu, koji je bio osuđen na deset godina zbog zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991. Dačić je to prokomentarisao rečima da je to nastavak jasne politike Hrvatske koja ide ka rehabilitaciji ne samo NHD, nego i zločinaca iz poslednjeg rata. „Poruka ovog sramnog akta je da je dozvoljeno i normalno nekažnjeno vršenje zločina nad Srbima, čime je pored stalnog govora mržnje otvoren lov na Srbe“, naveo je, između ostalog, Dačić u saopštenju.

Mandatar Aleksandar Vučić izjavio je da zbog nestabilnosti i tenzija u regionu, ali i šire, postoje objektivni razlozi zašto nova vlada još nije formirana. Kako je naveo, “u danu kad se u Hrvatskoj pojavio kukasti krst i kada je poništena presuda Branimiru Glavašu, nisam imao vremena ni da razmišljam o ministrima i formiranju vlade”. Presudu Glavašu je ocenio kao sasvim neshvatljivu, a situaciju Srpskog naroda u Hrvatskoj kao sve komplikovaniju i težu. “Pokušaćemo da razgovorom i dijalogom rešavamo probleme i stvari koje, moram da priznam, više ne mogu da razumem. U skladu s tim, mi ćemo štititi nacionalni ponos i dostojanstvo i do poslednjeg trenutka čuvati stabilnost u regionu, jer to donosi ekonomski rast i bolji život, a ne sukobi”, poručio je mandatar.

Dačić je u četvrtak uveče saopštio da je ambasador Srbije u Zagrebu odbio da primi protestnu notu hrvatskog Ministarstva inostranih poslova, jer, kao je naveo, Srbija nikoga ne provocira, već samo reaguje na presude i događaje u Hrvatskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari