I Vučić i Tači kod Makrona 11. novembra 1Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prihvatio je poziv francuskog predsednika Emanuela Makrona da 11. novembra prisustvuje velikom skupu u Parizu povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, saznaje Danas iz diplomatskih izvora.

Sagovornici našeg lista iz vrha vlasti u Prištini nezvanično tvrde da je poziv da istog dana poseti glavni grad Francuske od Makrona dobio i kosovski predsednik Hašim Tači. Na skupu se očekuje prisustvo ključnih svetskih lidera, poput predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa i nemačke kancelarke Angele Merkel, dok je „pod velikim znakom pitanja“ da li će se u francuskoj prestonici tada pojaviti i ruski predsednik Vladimir Putin, imajući u vidu izuzetno zaoštrene odnose Zapada i Moskve, navode diplomate.

„Logično je da se Vučić odazvao pozivu da 11. novembra ode u Pariz na tako veliku svečanost, jer se to ne propušta“, komentarišu izvori Danasa. Naši sagovornici kažu da nisu tačne tvrdnje pojedinih medija da će za Dan primirja biti organizovana vojna parada u Beogradu, već da će Srbija „verovatno neki drugi dan obeležiti stogodišnjicu završetka Prvog svetskog rata“. Podsetimo, francuski lider poslao je krajem avgusta pismo srpskom predsedniku u kojem ga poziva da na obeležavanje Dana primirja, uz lidere ostalih zemalja „čije snage su se borile u Evropi između 1914. i 1918. godine“.

Prema našim saznanjima, Emanuel Makron posetiće Beograd početkom decembra. Nakon susreta sa Makronom u Jelisejskoj palati u julu 2018. Vučić je izjavio: „Ja sam danas uspeo, mučio sam, mučio predsednika Makrona da mi obeća da će da dođe u Srbiju, a ne samo ja ponovo u Pariz i na kraju sam uspeo i rekao sam da ću to da kažem srpskoj javnosti i da se on ne ljuti zbog toga.“

Hašim Tači je prekjuče izjavio da je dobio podršku francuskog predsednika da „Kosovo i Srbija treba da postignu obavezujući sporazum na međunarodnom nivou, sa realnom mogućnošću o korekciji granice između dve zemlje“, preneo je KoSSev.

– Predsednik Makron snažno podržava dijalog Kosova i Srbije, moguc´nost da se sporazum postigne što je pre moguće, idealno za kratko vreme i sa realnom mogućnošću za korekciju granica, što podrazumeva uključivanje Preševa, Medveđe i Bujanovca u granice Kosova, i što će otvoriti sigurnu evroatlantsku perspektivu za Kosovo, ali neće uzimati u obzir ograničenja na osnovu etničke pripadnosti, već će uvek održavati multietničnost na Kosovu i perspektive izgradnje građanske demokratije u zemlji. Dakle, predsednik Makron snažno podržava dijalog i podržava moguc´nost korekcije granice, rekao je Tači za prištinske medije, uz napomenu da ga je francuski predsednik „savetovao i predložio da što pre zaključi sporazum između Kosova i Srbije“.

U tekstu koji je nedavno objavio portal Demostat, pod naslovom „Tajni pregovori Vučija i Tačija – politika dila“, čija autorka je novinarka Ana Otašević, navodi se da „pregovori o razmeni teritorija između Srbije i Kosova, koji se tako ne zovu jer se zvanično negiraju, uključuju strane kreatore politike na Balkanu koji su sada spremni da pogaze principe koje su godinama isticali kao evropske vrednosti bez kojih Srbiji nema mesta u EU porodici“. Autorka prenosi da se nedavno u Parizu susrela sa bivšim savetnikom Ibera Vedrina, francuskog ministra spoljnih poslova u vladi Lionela Žospena, koji joj je, između ostalog, rekao: „Mi smo ti koji smo od „zmije“ (ratno ime Hašima Tačija, u vreme dok je bio lider OVK) napravili „uzornog političara““. U istom tekstu ukazuje se da je pariski Mond, koji je blizak stavovima zvanične francuske diplomatije, objavio kartu podele teritorije o kojoj se pregovara.

Putinova poruka

Diplomatski izvori Danasa tvrde da je ruski predsednik Vladimir Putin na prošlonedeljnim razgovorima u Moskvi srpskom predsedniku preneo da da Rusija neće u Savetu bezbednosti UN dati saglasnost da Priština dobije „stolicu“ u Ujedinjenim nacijama, „ukoliko Srbija pre toga ne prizna nezavisnost Kosova“. Aleksandar Vučić se, inače, juče susreo sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Čepurinom, nakon čega je saopšteno da će Putin u Srbiju doći u januaru.

„Predsednik Vučić je rekao da je za Srbiju izuzetna čast da ponovo ugosti predsednika Putina i da će Beograd pokazati svu širinu srpskog gostoprimstva. Sa ambasadorom Čepurinom je dogovoreno da odmah počnu pripreme za dolazak ruskog predsednika u Beograd, kako bi poseta potvrdila tradicionalno prijateljstvo dveju zemalja i bratstvo dvaju naroda. Tim povodom je najavljeno da će uskoro biti održana sednica Mešovitog međuvladinog komiteta za saradnju, kako bi se pripremili konkretni zajednički projekti u oblasti ekonomske saradnje, a u interesu povećanja trgovinske razmene između Srbije i Rusije i njihovog ekonomskog napretka „, navodi se u saopštenju Službe za saradnju sa medijima predsednika države. Kako se ističe, dvojica sagovornika su razgovarali i o regionalnoj situaciji, uz očekivanje da će svi na Zapadnom Balkanu ostati posvećeni miru i stabilnosti, a Vučić je rekao da će Srbija „uvek težiti dobrim odnosima i saradnji u regionu“.

Gorani: Nerealni vanredni izbori na Kosovu

Upitan da li očekuje vanredne izvore na Kosovu, imajući u vidu veoma zaoštrenu retoriku između Tačija i kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, Dukađin Gorani, poslanik i član Predsedništva Socijaldemokratske stranke Kosova, komentariše za Danas da se „za sada radi o odmeravanju snaga između dve grupacije, kojima je provincijalno prepucavanje zamena za političku komunikaciju“. „Čini se da je Tačiju postalo životno važno da ima odlučujuću ulogu u pregovorima, mada njegova politička važnost ubrzano jenjava. Mislim da treba očekivati dalju eskalaciju ovog prepucavanja, koje, bar što se Tačija tiče, ima za cilj totalnu institucionalnu paralizu, pa i vanredne izbore. Mada, u ovom trenutku takav scenario je teško izvesti zbog nepostojanja političke volje, pa ni interesa, unutar vladajuće koalicije. Za sada, čak ni bivša Tačijeva stranka, PDK, ne podržava ideju vanrednih izbora, a ni Tačijevu nesvakidašnju opciju razgraničenja, koja je sročena tako da bude politički nemoguća ali populistički atraktivna“, smatra naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari