"Igranje šaha trebalo da pokaže da je Vučić hladan kao krastavac" 1Partija šaha dok traju demosntarcije: Nebojša Stefanović i Aleksandar Vučić Foto: Instagram @Budućnost Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić igrao je šah sa ministrom policije Nebojšom Stefanovićem dok su trajali protesti građana u Beogradu. Sagovornici Danasa različito komentarišu taj potez predsednika.

Sanda Rašković Ivić, potpredsednica Narodne stranke

Ona fotografija igranja šaha imala je za cilj da pokaže da je „hladan kao krastavac“ i da ignoriše nezadovoljstvo građana kojima je takođe predsednik države. Vučić ispoljava inat, a to je nedržavnički, bezobrazno i infantilno.

Vladimir Đukanović, poslanik Srpske napredne stranke

To je njegov uobičajeni način bezbrižnog opuštanja između dva sastanka. Oni koji su napolju protestovali nisu bili nešto preterano zanimljivi da bi se prekidala partija šaha.

Tatjana Macura, poslanica Stranke moderne Srbije

Poruka koju su želeli da pošalju je da je predsednik bezbrižan i da se ne plaši. Sama situacija koju ta slika prikazuje, a prikazuje više nego što je autor želeo da se vidi, govori upravo suprotno. Možda na prvi pogled deluje suvišno, ali za ovo je ipak potrebno malo detaljnije pogledati sliku. Raspored figura na tabli i potez koji kao povlači, a koji je zbog položaja pešaka neizvodljiv , govori da je scena bezbrižnog predsednika i prvog čoveka MUP-a koji igraju šah, dok pod prozorom nekoliko hiljada ljudi traži njihovu smenu i osnovne medijske slobode, na brzinu pripremljena, da su se uplašili pa zbrzali i da verovatno nisu znali šta će, jer su demonstracije trajale nekoliko sati.

Bojan Pajtić, bivši predsednik DS

Vučić naslućuje da mu, zbog gneva naroda, vrlo brzo sledi politička penzija, pa vežba šah. Doduše, neće ga igrati u senci raskošnog drveća na Kalemegdanu, već ispod skalamerije od „gondole“, ali za tu seču je, kao i za uništenje svega valjanog u ovoj zemlji – sam kriv.

Miroslav Parović, lider Narodnog slobodarskog pokreta

I vlast i demonstranti su slali poruku svojim glasačima. Vlast da je sve u redu, demonstranti da uskoro pobeđuju. Ja sam pak stava da najveći broj građana i od vlasti i od demonstranata i od nas ostatka opozicije očekuju da zajedno sednemo za pregovarački sto i zajedno definišemo tačke nacionalnog konsenzusa. Ako to ne shvate, mislim da će odgovor naroda biti iznenađujuć.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari