Inicijativa mladih za ljudska prava: Zaštiti građane od progona 1Foto: Logo

Dan posle akcije građanske podrške pekari „Roma“, u okolini iste pekare u Borči pojavili su se plakati sa pozivom na novo okupljanje protiv Mona Đuraja koje se najavljuje za 5.maj ispred pekare, a Inicijativa mladih za ljudska prava zahteva od MUPda zaštiti građane u nedelju pri ovom okupljanju

Ovo okupljanje predstavlja nastavak kampanje progona i povredu slobode izražavanja nacionalne i etničke pripadnosti, konstatuje Inicijativa mladih za ljudska prava u današnjem saopštenju.

Inicijativa ponavlja da nadležno tužilaštvo mora što pre da reaguje i procesuira sve koji su prethodnih nedelju dana podstrekivali, organizovali i učestovali u kampanji zastrašivanja vlasnika pekare „Roma“, a koje je svoju kulminaciju imalo prethodne subote praktičnom okupacijom pekare i pokušajima da ona prestane sa radom.

Hitnu reakciju policije i tužilaštva moraju pratiti poruke mira i solidarnosti predstavnika izvršne vlasti kao i drugih političkih aktera, a ne govor mržnje prema albanskoj zajednici u Srbiji, navedeno je u saopštenju.

Najnoviji takav primer je izjava ministra odbrane Aleksandra Vulina koji je u svom novom zahtevu za „hitnim razgraničenjem“ kao rešenjem za pitanje Kosova, albanski narod nazvao „šiptarima“. Inicijativa podseća da je u pravosnažnoj presudi Apelacionog suda u Beogradu od decembra 2018. godine u sporu Anite Mitić protiv tuženih Insajder Tima (izdavača „Informera“) i Dragana J. Vučićevića navedeno da se termin „šiptar“ smatra politički nekorektnim i uvredljivim sadržajem u srpskom jeziku za pripadnike albanske nacionalnosti koji žive na Kosovu i Metohiji.

Država Srbija mora da pokaže odlučnost da prekine sa politikom nekažnjivosti prema nasilnicima kojima su pretnje, govor mržnje i ugrožavanje bezbednosti legitimno političko sredstvo. Svakim sledećim satom i danom odlaganja postupanja, državni organi Srbije svojim nečinjenjem dodatno ugrožavaju bezbednost Mona Đuraja, njegove porodice i zaposlenih pekare „Roma“.

Shodno tome, zaustavljanjem progona i procesuiranjem odgovornih za progon državni organi mogu stati na put daljoj eskalaciji nasilja, zaključeno je u saopštenju Inicijative mladih za ljudska perava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari