Foto: EPA/ VLADIMIR STOJAKOVIC

Ivanić stiče da je „najveća greška“ što političari iz Sarajeva nisu pristali na razgova o utvrđivanju granice između BiH i Srbije.

Ocenio je vrlo značajnim i neformalni sastanak ministara spoljnih poslova zemalja članica Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi (SEECP), koji će u okviru jednogodišnjeg predsedanja Bosne i Hercegovine ovom regionalnom inicijativom, biti održan 5. septembra u Banjaluci, preneo je portal Klix.ba.

„To su značajni sastanci za Banjaluku i BiH, koja polako postaje sedište diplomatskih inicijativa“, rekao je Ivanić u današnjoj izjavi i naglasio da BiH treba normalizacija, a ne sukob i svaki multilateralni sastanak tome doprinosi

On smatra da je „najveća greška to što političari iz Sarajeva nisu pristali da se razgovara o utvrđivanju granične linije između BiH i Srbije“.

„Sva je granica utvrđena, a samo je trebalo izvršiti određene korekcije oko Rudog. Prosto je neverovatno da ljudi nisu imali hrabrosti da to podrže, a bilo bi veoma pozitivno i rešilo bi čitav niz stvari u odnosima BiH i Srbije te izvršilo pritisak i na druge strane s kojima je problem granice daleko složeniji da i one pokažu dobru volju. Ovako su im političari iz Sarajeva dali alibi, ne želeći da se razgovara o bilo čemu. Zato mislim da je to ogromna grešku“, tvrdi Ivanić.

Neće, kaže, odustati od insistiranja da se utvrdi granica BiH s Srbijom.

Ivanić smatra da se to pitanje može rešiti po principu metar za metar kvadratni, potpuno ista površina i samo ispravljanje nelogičnosti, što je, pre svega, od interesa za narod u pograničnom pojasu.