Izbor nove Statutarne komisije već 21. juna? 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Zbog jednogodišnje suspenzije šestoro članova na članstvo u Demokratskoj stranci, Statutarna komisija DS ostala je u krnjem sastavu, sa svega tri člana.

Tako okrnjena Statutarna komisija u nemogućnosti je da nastavi rad, pa će, kako saznajemo, u što skorijem roku biti zakazana izborna skupština na kojoj će biti birani novi članovi Statutarne komisije.

Kako Danas saznaje, postoje realne šanse da se 21. juna, kada je i zakazan Glavni odbor Demokratske stranke u prostorijama opštine Stari grad, održi i izborna skupština Statutarne komisije.

Grupa nezadovoljnih članova DS smatra da je smenom članova Statutarne komisije demokratija umrla u Demokratskoj stranci.

Naime, Izvršni odbor Demokratske stranke usvojio je tokom vikenda odluku o jednogodišnjoj suspenziji šestoro članova stranke koji su u proteklom periodu, kako se navodi, grubo kršili Statut, programska načela i ciljeve DS-a, te svojim postupcima naneli štetu ugledu stranke, saopštila je ta stranka.

Suspendovani su Srđan Sandić, Milan Ivanović, Suzana Bojković, Mirko Šoć, Filip Isailović, Dejan Kranječević, dok je, nakon tajnog glasanja, ustanovljeno da većina članova Izvršnog odbora nije glasala za suspenziju Dragana Radulovića, inače zamenika predsednika Statutarne komisije.

Radulović nije želeo da komentariše za Danas odluku Izvršnog odbora, ali ni činjenicu da je jedini „preživeo“ tajno glasanje.

„Ja se i dalje držim onog starog pravila u Demokratskoj stranci, da o dešavanjima u stranci govorim na stranačkim sastancima, a ne za medije. To je moje pravilo i nadam se da ćete to razumeti“, poručio nam je Radulović, koji poput šestoro svojih kolega nije prisustvovao sednici Izvršnog odbora na kome je trebalo da iznese sopstvenu odbranu.

Sednici je prisustvovao samo Milan Ivanović.

Radulović je inače pisanim putem obavestio Izvršni odbor da se neće pojaviti na sednici kako bi doprineo da „ova bruka DS prođe u tišini i da se što pre zaboravi“.

On je u svoju odbranu citirao i deo Statuta DS, u kojem se jasno kaže da „član stranke ne može biti pozvan na odgovornost zbog iznetog mišljenja ili glasanja u okviru organa stranke“.

– Ako bi i pored nedopuštenosti ovakav postupak bio nastavljen, izazvao bi niz apsurdnih situacija. Pre svega, ko je taj pogotovo u slučaju Statutarne komisije, ko određuje koje su odluke „ispravne“? Za koliko „neispravnih“ odluka treba glasati da bi se poveo disciplinski postupak? Šta biva sa počiniocima ako stalno glasaju „neispravno“, ali su u manjini, pa se donose „ispravne“ odluke? Koga goniti kad je glasanje tajno, a većinom doneta „neispravna odluka“ – upitao je u pismu Radulović.

Pojedine njegove suspendovane kolege tvrde i da im se na teret stavlja sloboda mišljenja i odlučivanja. Podsećamo, oni su doneli odluku da su i sednica Glavnog odbora koju je za 17. maj zakazala jedna trećina nezadovoljnih članova, ali i ona koju je za 31. maj sazvao Lutovac – u skladu sa Statutom.

Predlažući pokretanje disciplinskog postupka Zoran Lutovac, predsednik DS, naveo je da je sedmoro članova Statutarne komisije 27. februara ove godine glasalo za akt koji je nazvan „Tumačenje“, sa namerom da spreče sprovođenje odluka nadležnih organa stranke i neovlašćeno protivno Statutu propišu nova pravila vezana za raspuštanje odbora-organa, čime su svesno i grubo prekršili ovlašćenja Statutarne komisije.

U obrazloženju za suspenziju navodi se da su ovi članovi Statutarne komisije praktično sprečavali i ometali i neophodnu reformu Demokratske stranke koju je predsednik Zoran Lutovac i sadašnje stranačko rukovodstvo najavilo i obećalo članovima stranke na poslednjoj izbornoj skupštini.

– Pozivajući se na pravo Statutarne komisije da tumači norme u stranačkim aktima, ova grupa članova DS je sama proizvoljno propisala norme koje inače uopšte ne postoje u stranačkom statutu i drugim aktima i čije donošenje nije u nadležnosti stranačkog organa čiji su članovi. Na taj način su se ovi članovi Statutarne komisije samovoljno postavili iznad svih stranačkih organa i prekrajali političke odluke tih organa, pa tako i politiku stranke – navodi Izvršni odbor DS i dodaje da budući da su sva ogrešenja o statut i ostale stranačke akte zajednički počinili, stekli su se uslovi predviđeni Pravilnikom o disciplinskom postupku da se protiv svih sedmoro članova DS vodi i zajednički postupak. U skladu sa pomenutim pravilnikom, postupak je, na predlog predsednika stranke Zorana Lutovca, vodio Izvršni odbor stranke, zato što članovi protiv kojih je postupak pokrenut pripadaju različitim lokalnim organizacijama DS.

Grupa nezadovoljnih demokrata smatra da je Izvršni odbor suspenzijom šestoro članova Statutarne komisije pogazio najviši akt stranke.

– Stranku nam je oteo šabački lobi na čelu sa predsednikom IO i nesrećnim polupismenim sekretarom. Tu je i predsednik, ali on se ne pita ništa – ocenile su pojedine demokrate na društvenim mrežama, dodajući da predsednika DS sada ništa više ne može da spreči da raspušta odbore DS po Srbiji kako hoće, jer više nema demokratije u Demokratskoj stranci. Balša Božović, poslanik DS, rekao je da je suspendovanje članova Statutarne komisije ravno situaciji u kojoj bi sudijama ustavnog suda bilo oduzeto državljanstvo, a demokrata Slobodan Milosavljević navodi da je sramota šta se dešava u DS.

Prozvani predsednik IO, Dušan Kostadinović, nije želeo da komentariše optužbe na svoj račun, samo nam je potvrdio odluku o suspenziji šestoro članova Statutarne komisije. Ni predsednik DS Zoran Lutovac nije želeo da odgovori na naše pitanje šta će uslediti nakon suspenzije većine članova Statutarne komisije, da li će ona praktično biti raspuštena i kada će biti sazvana izborna skupština.

Jedino što smo od njegovih najbližih saradnika saznali je da će izbor novih članova Statutarne komisije uslediti veoma brzo. Oni podsećaju da je na sednici Glavnog odbora koja je bila planirana za 14. mart i koja je odložena zbog virusa korona, trebalo da bude sazvana izborna skupština samo za Statutarnu komisiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari