DJB: RIK sproveo ponovljene izbore u Srbiji po rešenjima koja nisu bila pravosnažna 1Foto: Dosta je bilo (Arhiva)

Pokret Dosta je bilo (DJB) ocenio je danas da je Republička izborna komisija (RIK) Srbije sprovela ponovljene delimične izbore 1. jula 2020. godine po dva rešenja, koja u trenutku održavanja izbora nisu bila pravosnažna.

Kako su naveli u saopštenju, DJB je protiv tih rešenja uložio prigovore koje je RIK odbio, nakon čega je Pokret podneo žalbu Upravnom sudu.

Ocenili su da je RIK „požurio“ da zakaže ponovljene izbore što pre iako je, kako su naveli, morao da ostavi dovoljno vremena da isteknu svi rokovi za prigovore i žalbe.

„Iako uporno odbija da prizna da su izbori pali, RIK svakom svojom novom radnjom tu činjenicu potvrđuje“ jer, „kada se izborni proces održava u skladu sa zakonom, sled svake pojedinačne radnje je logičan i ne dovodi do apsurdnih situacija“, a kada se, s druge strane, „zakon krši i takvo kršenje prikriva – a to RIK upravo i radi, svaka od sprovedenih radnji dovodi do besmislenih posledica“, piše DJB u saopštenju.

DJB-a smatra da je njegov prigovor na Rešenje o utvrđivanju biračkih mesta, odbijen „na nepostojećoj imejl sednici RIK-a“, navodeći da se članovi RIK-a od toga „ograđuju“.

„Nakon odbijanja prigovora, izjavljena je žalba Upravnom sudu o kojoj još nije odlučeno. Ukoliko se žalba usvoji, a ne vidimo kako je moguće da se to ne desi s obzirom da se i ne zna ko su bila lica koja su koristila imejl naloge koji su tretirani kao glasovi za odluku (RIK), stvoriće se nemoguća pravna situacija u kojoj su ponovljeni izbori održani po nepostojećem rešenju RIK-a“, naveo je Pokret DJB.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari