Konstantinović: RTS strankama ne omogućava ravnopravnost 1Foto: FoNet/ TV FoNet

Predstavnike evropskog parlamenta Tanju Fajon i Vladimira Bilčika ovih dana upoznali smo sa činjenicom da Ujedinjena demokratska Srbija i dalje nije u mogućnosti da se predstavi građanima na elektronskim medijima sa nacionalnom frekvencijom, posebno ne na Javnom servisu Srbije.

U uslovima kada su još aktuelne mere zbog virusa korona i kada su zabranjena veća okupljanja i organizovanje tribina, jedini način da predstavimo naš program i ideje je putem Javnog servisa. Evropskim parlamentarcima predočili smo da nažalost RTS do sada nije uveo posebne formate emisija za predstavljanje stranaka koje smo mi tražili i da se sve svodi na nekih 25 sekundi u izbornom bloku. Naše primedbe evropski parlamentarci Fajon i Bilčik primili su k znanju, ali nije bilo komentara – kaže za Danas Nenad Konstantinović, funkcioner sa liste Ujedinjena demokratska Srbija, i dodaje da su sastanku sa evroparlamentarcima, osim njega, prisustvovali i Gordana Čomić i Marko Đurišić.

Konstantinović podseća da je Ujedinjena demokratska Srbija uputila RTS zvanično pismo sa zahtevima još 13. maja, ali da odgovor nisu dobili ni do danas.

Napominje da je od RTS traženo da na prvom kanalu uvedu posebne emisije za predstavljanje političkih stranaka, s obzirom na tek nedavno završeno vanredno stanje i uslove pandemije.

„Vreme za predstavljanje realno postoji na Prvom kanalu RTS. Kao što Javni servis nije odgovorio na taj naš zahtev, tako nisu odgovorili ni na naš predlog o potpisivanju sporazuma za ravnomerno predstavljanje svih učesnika izbora. Taj sporazum inače po zakonu mora da bude potpisan u roku od sedam dana od raspisivanja izbora. Nažalost taj sporazum ni do dana današnjeg nije potpisan“, kaže Konstantinović.

Dodaje da je dužnost Javnog servisa i medija, sada više nego ikada, da omoguće ljudima da saznaju ideje, programe i planove opozicionih lista. Vlast je u ogromnoj prednosti, oni su bili u kampanji i tokom vanrednog stanja.

Da je vlast u ogromnoj prednosti znalo se još pre raspisivanja izbora, kada se SZS baš zbog tih neravnopšravnih medijskih uslova odlučio na bojkot izbora, ali su stranke okupljene u koaliciji UDS pristale na te neravnopravne uslove, izjasnivši se protiv bojkota izbora, uz ocenu da „ova vlast neće pasti sama od sebe, već pobedom na izborima“.

U UDS-u kažu da u narednih dvadesetak dana, do izbora, sigurno neće uspeti da organizuju neke veće tribine i skupove, zbog ograničenja broja ljudi, kao i da ova kolicija ima šta da ponudi građanima.

Napominju da građanima nude alternativu i realan plan za promenu vlasti i da je prvi korak ka tome okupljanje i organizovali grupe u više od sto gradova u Srbiji.

Drugi korak im je ulazak u parlament predstavnika građanske, evropske i demokratske Srbije. Treći je izgradnja infrastrukture u svakom mestu i izgradnja kandidata koji će pobediti na predsedničkim izborima.

Ova koalicija koju čine Srbija 21, LSV, SMS i mnoge druge manje organizacije nastala je neposredno pred raspisivanje parlamentarnih izbora. Na pitanje kako su u nekoliko dana uspeli da prikupe 10.000 potpisa za listu  odgovarali su da je to zahvaljujući podršci širom Srbije. Moto kampanje UDS je „Dobra vest“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari