Kragujevac: Gde je nestalo više od 6,5 hiljada glasača poreklom sa Kosova 1Foto: Pressek

U Kragujevcu je na 168 biračkih mesta, do 16 sati, na lokalnim I parlamentarnim izborima, prema podacima Gradske izborne komisije, glasalo 32,97 odsto od ukupno 153.336 žitelja šumadijske prestonice sa pravom glasa, koliko ih je, kako tvrde u GIK, upisano u biračke spiskove.

Gradska izborna komisija je, naime, krajem sedmice saopštila da u Kragujevcu i na lokalnim i na pralamentarnim izborima pravo glasa, po prvi put od 1999. godine naovamo, ima istovetan broj birača (153.336).

Na svim prethodnim izborima, od 1999., kad se u Kragujevac doselilo blizu 15.000 raseljenih lica sa Kosova, do 2017., broj birača za lokalne, s jedne, te parlamentarne i predsedničke izbore u Kragujevcu nikako nije bio isti.

Naprotiv, razlikovao se za više hiljada punoletnih Srba i Roma koji su, u leto 1999., sa Kosova izbegli u centar Šumadije, i koji su , zbog statusa raseljenih lica kojima je, formalno-pravno, prebivalište i dalje bilo na Kosovu, u Kragujevcu glasali na parlamentarnim i predsedničkim , ali ne i na lokalnim izborima. Na predsedničkim izborima iz 2017., u Kragujevcu je, na primer, prema zvaničnim podacima Republičke izbor ne komisije bilo registrovano oko 159.000 birača. Kako je to za svega tri godine u Kragujevcu “isparilo” više od 6.500 birača?

Otuda je, do pre četiri godine, pravo glasa na parlamentarnim izborima u Kragujevcu imalo tek nešto manje od 160.000 birača, a na lokalnim nešto više od 150.000 Kragujevčana upisanih u biračke spiskove.

Kud se, u međuvremenu, delo onih više hiljada glasača poreklom sa Kosova, ne zna se.

Kao što, s druge strane, ne zna ni zbog čega brojni stanovnici Kragujevca sa desne obale Lepenice, konkretno u naselju Pivara, još konkrenijje u ulicama Kosovska, Sarajlina, Višnjićeva, Hadži Prodanova i drugim, među kojima je i autor ovog teksta sa još šestoro punoletnih članova svoje šire familije, nisu dobili pozive za glasanje.

Opet, po prvi put u poslednjih nekoliko decenija.

Podsetimo da na lokalnim izborima u Kragujevcu učestvuje 14 izbornih lista partija, koalicija i grupa gradjana sa ukupno 659 kandidata za 87 odbornika koliko ih, tradicionalno već, ima kragujevačka gradska Skupština.

Izbori, prema info maciji GIK, tokom prepodneva protiču bez ozbiljnijih nepravilnosti.

Zbog aktuelne situacije sa epidemijom COVID 19, koja je poslednjih dana u Kragujevcu i Šumadiji eskalirala, za članove biračkih odbora obezbeđene su maske i rukavice. Maske su, tvrde u GIK,obezbeđene i za birače, ali ne I rukavice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari