Radosavljević: Ne zna se ko sve kontroliše ekstremiste 1

Rodno mesto korupcije u Srbiji je u političkim partijama i organizacijama, ocenjuje za Danas politikolog Duško Radosavljević nameru ekstremno desničarske organizacije Levijatan da izađe na predstojeće izbore.

Činjenicu da ta organizacija, koja sprovodi teror nad izbeglicama i Romima poslednjih godinu dana u Srbiji, planira da skupi deset hiljada potpisa i preda je Republičkoj izbornoj komisiji sa očekivanjem da im lista bude validna, sagovornik Danasa komentariše kao gotovo nemoguću pod regularnim uslovima. Kako navodi, za to je potreban novac i unutarpartijska struktura koja je izvesno za Levijatan nemoguća bez pomoći nekih jačih struktura. U ovom slučaju, Duško Radosavljević, razume se, misli na vlast Srpske napredne stranke.

Dodaje, međutim, da to ne znači da su takve ekstremno desničarske i profašističke organizacije pod kontrolom samo aktuelne vlasti.

– Vidite, nije baš sasvim izvesno da su samo pod kontrolom Vučića, bez namere da ga amnestiramo od odgovornosti, jer sigurno ima najjači uticaj i kontrolu. Hteo sam da naglasim koliko u tim službama bezbednosti ima nivoa i uticaja koji nisu svi striktno vezani uz aktuelnu vlast. Ko je sve pravio i kontrolisao sve te fašističke organizacije koje služe tim centrima moćima za izazivanje sukoba u društvu? Pa, dalje ko je šef bio njihovim političkim mentorima i direktnim organizatorima? Ko je bio šef i samom Vučiću i Vojislavu Šešelju u određenim trenucima u bližem istorijskom kontekstu? – ističe Duško Radosavljević za naš list.

Kako napominje, stvari bi bile mnogo jasnije kada bismo utvrdili šta rade i čime se bave između dva izborna procesa svi ti likovi koji se pojave odjednom na izborima, predaju listu od deset hiljada potpisa, plate je i još potroše novac za kampanju, a jasno je da nikada neće preći cenzus, niti da će ostvariti nekakav bitniji rezultat.

– Da vidimo šta ste radili u periodu od četiri godine, između dva izborna ciklusa? Onda ćete videti da su ti ljudi uglavnom bili, da tako kažem, na državnim jaslama, radi u javnoj upravi ili nekom javnom preduzeću… To je ta vrhunska partijska korupcija u kojoj je Srbija jako zabrazdila – zaključuje Duško Radosavljević za naš list.

Pokret Levijatan, koji je u poslednje vreme posebno intenzivirao mržnju prema izbeglicama, čiji članovi uleću kolima u izbegličke centre u Srbiji sa namerom da pregaze nekog od nesrećnika koji su se na putu na evropskim državama „zaglavili“ u Srbiji, ili koji otimaju pse i konje u romskim naseljima, jer im je navodno osnovna „delatnost“ zaštita životinja, zajedno sa „antivakserkom“ Jovanom Stojković, planira da izađe na predstojeće izbore.

Jovana Stojković, psihijatarka, predsednica pokreta „Živim za Srbiju“, u fokus javnosti često dolazi po stavovima koje objavljuje na društvenim mrežama poput sledećeg: „Da li ste primetili da su najveći antisrbi izuzetno ružni do defektni ljudi? Moj otac je govorio – beži od onog koga je i Bog obeležio“.

Pojavljuje se na skupovima Levijatana i daje ovoj grupaciji snažnu podršku.

Fotografisanje u Novom Sadu

Pripadnici pokreta Levijatan fotografisali su se 19. maja sa visoko podignuta tri spojena prsta ispred Spomenika žrtvama racije, a bar jedan njihov član je imao na majici nacistički simbol „Crno sunce“, preneo je novosadski  Radio 021. Podseća se da je pomenuti simbol počeo da se koristi tokom nacističke Nemačke i najpoznatiji je primerak iz dvorca Vevelsburg koji je vođa SS-a Hajnrih Himler koristio kao elitno sedište nacista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari