RIK: Rok za dostavljanje izbornih lista za parlamentarne izbore do 10. aprila 1Foto: EPA/PETRIT PRENAJ

Predstavnici političkih stranaka, koalicija, grupa građana imaju rok do 10. aprila u 24 sata za podnošenje izbornih lista za redovne parlamentarne izbore koji će biti održani 26. aprila, objavljeno je na sajtu Republièke izbore komisije (RIK).

Komisija ima rok od 24 sata od časa prijema izborne liste da donese odluku o njenom proglašenju kao učesnika izbora, ukoliko ispunjava sve uslove.

Izborna lista može se povući do 14. aprila u 24 sata, dok bi RIK trebalo da utvrdi zbirnu izbornu listu, koja će potom biti objavljena u Službenom glasniku najkasnije 15. aprila u ponoć.

Građani mogu podneti zahtev opštinskoj ili gradskoj upravi za upis u birački spisak, odnosno promenu u biračkom spisku do zaključenja biračkog spiska 10. aprila, kada će se Republilkoj izbornoj komisiji dostaviti rešenje o zaključenju biračkog spiska.

Strani posmatrači imaju rok do 15. aprila da podnesu prijave za praćenje rada organa i radnih tela, odnosno biračkih odbora, dok je za domaće posmatrače taj rok 20. april.

Biračima se do 20. aprila moraju dostaviti obaveštenja o danu i vremenu održavanja izbora, do kada ide i predaja izbornog materijala biračkim odborima u inostranstvu od koordinatora RIK.

Predizborna tišina počinje 23. aprila u ponoć i traje do 26. aprila do 20 sati, a RIK ima rok do 30. aprila u 20 sati da utvrdi rezultate izbora.

Republička izborna komisija donela je odluku, na sednici održanoj 24. januara 2020. godine, da će glasaèke listiće i drugi izborni materijal za glasanje na izborima za narodne poslanike štampati Javno preduzeće Službeni glasnik.

Na istoj sednici doneta je odluka da će se glasački listići štampati na papiru roze boje (CMYK – 0,20,0,0), dok će kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije štampati na papiru tirkizne boje

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari