Šapić: Izborni uslovi bolji nego pre godinu i po dana (VIDEO) 1Foto: B. Cvejić

Izborni uslovi nikad nisu bili sjajni, nisu ni sada. Nikad nisam tvrdio da je bojkot besmislen i glup, samo sam smatrao da je svrsishodnije izaći na izbore.

Ako neke stranke odluče da izađu na izbore onda vojkot možda nije sjajna ideja, rekao je u ovonedeljnom Danasovom Intervjuu na mreži lider Srpskog patriotskog saveza (SPAS) Aleksandar Šapić.

„Nije mi jasna aktuelna vlast koja, ukoliko veruje da je sve u redu, bilo koga ubeđuje da izađe na izbore. Isto tako mi nije jasan ni deo opozicije koji veruje da je bojkot najbolje rešenje, zašto su ljuti ako neko hoće da izađe na izbore“, kazao je naš sagovornik.

Upitan kako to da on, kao sportista, učestvuje u utakmici u kojoj nema fer uslova, Šapić je uzvratio da bi pitanje moglo da se preformuliše u „kako to da on kao sportista učestvuje u oblasti u kojoj nikad nisu postojali fer uslovi“.

„Izborni uslovi su bolji nego pre godinu i po dana. Zašto su mediji malo promenili stav u poslednjih godinu i po dana, zašto su se u Skupštini neke stvari promenile, to je pitanje za aktuelnu vlast“, poručio je Šapić.

On se osvrnuo i na pitanje bojkota parlamenta, rekavši da bi, da je bio na mestu aktuelne opozicije, Skupštinu napustio mnogo ranije nego što su to učinili oni.

„Napustio bih ga od momenta kad se počelo s onim besmislenim amandmanima, onog momenta kad je vlast počela da zloupotrebljava Poslovnik, gde se uzimalo vreme opoziciji. Ja bih tad napustio parlament, oni nisu. Oni su sedeli tamo i sve je bilo u redu. Mislim da način na koji funkcioniše Skupština nije dobar, ali mislim i da je razlog zbog kojeg je napušten politički, a ne praktični. Nisam primetio da sad ima zvonceta, nisam primetio da predsednica parlamenta na onaj način prekida sagovornike, ne znam da li će to da se vrati u sledećem sazivu, ali neću da čekam da mi neko kaže da izađem zato što je to njegov vid političke borbe danas, a juče je bio malo drugačiji“, rekao je lider SPAS.

Šapić: Izborni uslovi bolji nego pre godinu i po dana (VIDEO) 2

S druge strane, na aktuelnoj vlasti je da Poslovnik, ukoliko nije dobar, promeni, a, kako je rekao, ne menja ga zato što im on sada odgovara.

Na često ponavljano pitanje da li bi ušao u Vladu, odgovorio je, kao i uvek, da bi u Vladu ušao sa svakim ko je spreman da se sa njim dogovori oko stvari koje se uklapaju u njihov program i koja ne krše njihova načela.

„Kad sam pobedio na Novom Beogradu nudio sam SNS da uđe sa mnom u vlast, nudio sam i DJB i svima. S nekima sam se dogovorio, a s nekima, poput SNS, nisam. Ne možemo da se dogovaramo kada me uslovljavate nekim radnim mestima. Sa DJB se nisam dogovorio jer su me uslovljavali s kim mogu a s kim ne“, kazao je Šapić dodavši da, kako stvari stoje, naprednjacima neće trebati niko.

Ono što će, ako uđu u parlament, pokrenuti, jeste kreiranje jedne ozbiljne, dugoročne Nacionalne strategije.

„Ozbiljne države ne mogu da menjaju nacionalnu politiku kako se koja vlast promeni. U nju spada briga o Srbima u našoj zemlji, briga o Srbima u regionu. Jako podržavam izjavu predsednika Vučića kad je rekao da više neće ‘tajno’ da pomaže Srbe u Crnoj Gori, nego će to sad da radi javno“, kazao je Šapić.

On je istakao i da je, s pozicije na kojoj se nalazi sad, neozbiljno govoriti o rešenjima važnih pitanja kao što je Kosovo.

„Ja nemam nikakvu informaciju, nemam pojma šta se dešava, nemam pojma koji su pravi stavovi kosovskih Albanaca, ja ne znam šta istinski misle međunarodni faktori, to su stvari koje mi čitamo iz novina. Govoriti o ozbiljnim rešenjima na osnovu poluinformacija, to je veoma neozbiljno“, ocenio je on.

Opština nije nadležna za nelegalne objekte na Savskom nasipu

Jedno od pitanja odnosilo se na nelegalno izgrađene objekte na Savskom nasipu, na šta je Šapić odgovorio da su oni objekti koji nisu predali zahtev za legalizaciju srušeni, kao i da se po ovom pitanju svakodnevno „zloupotrebljavaju neinformisani građani“.

„Svi objekti koji nisu predali zahtev su srušeni. Ne možete da rušite nelegalan objekat na nelegalan način, onda postajete fantomi iz Savamale. Od pre dve godine opštine više nemaju svoje građevinske inspekcije, već je sve prešlo na Grad Beograd, tako da mi kao opština više ništa ne možemo da uradimo, sve zavisi od Sekretarijata za legalizaciju“, kazao je Šapić.

https://www.facebook.com/www.danas.rs/videos/242731313416741/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari