Stranka Istina traži legalizaciju kanabisa 1Ivana Vujasin Foto: istina.org.rs

Stranka Istina je saopštila danas da se zalaže za potpunu legalizaciju kanabisa u medicinske i rekreativne svrhe, kao i za industrijsku upotrebu, odnosno uzgoj te biljke.

Sredinom 20. veka, Srbija je bila među najvećim proizvodjačima konoplje u Evropi, što je doprinelo da je u Odžacima osnovana jedinstvena berza kudeljne stabljike, odakle se diktirala cena od Italije do Engleske, navodi stranka koja je pod imenom „Istina Adaviera Ivan Vujasin“ prijavljena za izbore u Novom Sadu.

Predsednica stanke Ivana Vujasin rekla je da je to jedina biljka koja može u isto vreme da leči, nahrani, daje krov nad glavom i oblači i da se njenim uzgojem, prodajom, pa i izvozom, mogu podići ekonomija, poljoprivreda, brojne druge industrijske grane, ali i turistički potencijal.

„To opet otvara mogućnost stvaranja potrebe za novim radnim mestima, u različitim obrazovnim sferama, te i ostanak mladih u Srbiji, pa i njihov povratak na sela, ne bi li im ponovo udahnuli život i mladost“, rekla je Vujasin.

Legalizacijom kanabisa u medicinske svrhe pomogli bismo da se uspostavi mogućnost uvođenja kanabisa u terapije i lečenja, koji se u svetu pokazao kao pozitivan izbor. Pacijenti se više ne bi hapsili kao teški kriminalci, ukoliko bi im se pristup leku zakonski omogućio, navedeno je u saopštenju.

„Mi smo odlučili i obećali da ćemo da pokrećemo tabu teme za naše društvo i to one koje su opšte prisutne, a svi okreću glavu na drugu stranu na sam pomen, između ostalog i legalizacije kanabisa, ne želeći da čuju istinu… Kanabis je u velikom broju zemalja u svetu legalizovan, evropski parlament i Svetska zdravstvena organizacija su ga prihvatili kao legalan lek“, navela je Vujasin.

Od konoplje može da se napravi 50.000 različitih proizvoda, potpuno ekološki prihvatljivih, a bioplastika, bigorivo, negativan karbonski otisak, samo su neki od benefita koje daje gajenje konoplje, navela je Stranka istina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari