Tadić: Predlažem opoziciji da izađemo na izbore pod listom "Zajedno ZA bojkot" 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić ističe u izjavi za Danas da predlaže opoziciji da izađu na izbore svi na zajedničkoj listi koja bi se zvala “Lista ZA bojkot” i koja bi pozivala ljude da glasaju ZA bojkot. 

Kako objašnjava za naš list, to je predložio u okolnostima u kojima je Aleksandar Vučić neposredno pred korona krizu na brzinu formirao lažnu opoziciju, „da bi lažnom parlamentu dao privid demokratije i da mu lažna opozicija ne bi bili samo “Šešelji i Vacići”, u kojima je tokom vanrednog stanja protivustavno potpuno suspendovan parlament i u kojima je i jedan deo istinske opozicije usled svih tih okolnosti doneo odluku o izlasku na izbore“.

„Dakle, u svim tim novim okolnostima predložio sam rešenje koje prevazilazi očigledne manjkavosti oba izbora. U skladu je i sa principima onih koji su za bojkot, a istovremeno i onih koji su za izlazak na izbore, jer bismo tako zapravo izlaskom na izbore osnažili i nastavili bojkot parlamenta, koji je ogledalo Vučićevog slamanja demokratije. To bismo, za razliku od lažne opozicije, učinili tako što bismo se obavezali na to da ćemo odmah nakon izbora ući u bojkot parlamenta i da ćemo budžetska sredstva preusmeriti u humanitarne svrhe“, objašnjava Tadić.

To znači, dodaje on, umesto da bojkotuju samo jedan dan, na dan izbora, nastavljaju bojkot svakog dana u parlamentu.

„Umesto samo bojkota nelegitimnih lažnih izbora, tako bojkotujemo i lažni parlament, proistekao iz tih izbora. Time zadržavamo i međunarodnu pregovaračku poziciju i mehanizme za pripremu za predsedničke izbore, koje u suprotnom ne bismo imali“, ukazuje predsednik SDS.

Prema njegovim rečima, istraživanja pokazuju da je ogroman procenat opoziciono opredeljenih birača protiv bojkota, pa time ne bi dozvolili da ti opozicioni glasovi odu lažnoj opoziciji i da njima bude ojačana lažna vlast, umesto da bude ojačan bojkot.

„Predlog u kom bismo ljude pozvali da “GLASAJU ZA BOJKOT” ujedinjuje ponovo opoziciju upravo na mestu gde je napravljen pogubni raskol, koji samo Vučiću odgovara. U tom slučaju pozvali bismo ljude da glasaju za prazne stolice lažnog parlamenta, a ne za nas u tom parlamentu. Dakle, pozvali bismo ih da glasaju za ojačavanje bojkota i okolnosti u kojima možemo da ojačani jedinstvom i dodatnim mehanizmima nastavimo da sprovodimo akcije planirane za dan nakon izbora, jednako kao što smo planirali i nakon prostog bojkota“, kaže Tadić.

On napominje da im ni do sada prepreka za zajedničku kampanju bojkota i pregovore za uslove za fer i poštene izbore nije bila to što su neke od stranaka koje su učestvovale u tome bile parlamentarne, jer su i do sada u toj borbi učestvovali bojkotujući parlament.

„To je linija na kojoj bi mogao biti prevaziđen raskol opozicije i opozicija ponovo ujedinjena u višem stepenu bojkota, jer uspeh bojkota zavisi prvenstveno od jedinstva. Takvim izlaskom na izbore, odnosno istovremenim ojačavanjem i produžavnajem bojkota, nastavljamo borbu koju smo vodili i do sada, umesto da je slabimo i prekidamo i da je nastavljamo u suženijem sastavu. Pored toga, to je predlog koji je faktor iznenađenja u, sada već, poslednjem trenutku, za koje nisu pripemljene strateški ni vlast, ni lažna opozicija i zaokret u kom sve naše u međuvremenu nastale slabosti postaju mesto naše nove snage“, ocenjuje Tadić za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari