Izbori na severu Kosova: Za sada više izašlih nego 2017. godine 1Foto: EPA-EFE/DJORDJE SAVIC (arhiva)

Koalicija Nevladinih organizacija “Demokratija na delu” koja nadgleda izbore na Severu Kosova saopštila je da do 16 časova u sve četiri opštine ukupno glasalo 35 odsto građana.

U opštini Leposavić je svoje glasačko pravo iskoristilo 34 odsto birača, u opštini Zvečan 38, u Severnoj Mitrovici 33, dok je opština Zubin Potok zabeležila najveću izlaznost do 16 časova, gde je glasalo 39 odsto građana, prenosi RTK2.

Najčešće nepravilnosti koje prate proces glasanja na terenu do 16:00 časova su: Porodično glasanje je bilo na 23 biračka mesta, u četiri opštine u kojima se održavaju izbori. Pritužbe koji se odnose na birački spisak prijavljeni su u šest slučajeva. Glasanje van kabine je zabeleženo u pet slučajeva. Dvostruko glasanje u dva slučaja.

Glasanju na današnjim vanrednim izborima za gradonačelnike ipak je moguće pristupiti samo sa kosovskim ličnim kartama, saopštila je na konferenciji za medije predsedavajuća Centralne izbore komisije, Valjdete Daka, prenosi Indeksonline.

Demokratija na delu u saopštenju navodi da su zabeležene nepravilnosti poput glasanja sa srpskim ličnim kartama i nemogućnosti birača da pronađu svoje ime na biračkom spisku.

Dodaje se da su zabeleženi i slučajevi “porodičnog glasanja” i to na 15 biračkih mesta u sve četiri opštine.

“Ovaj fenomen najviše je izražen u opštini Severna Mitrovica, na sedam biračkih mesta”, navedeno je u izveštaju.

Ističe se i da je na tri biračka mesta u Leposaviću zabeleženo glasanje van kabine.

U biračkom centru 3803B u školi “Azis Sulejmani” u Severnoj Mitrovici zabeležen je slučaj pokušaja glasanja više puta. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari