Izjave Dačića vode Srbiju u izolaciju 1Dačić Foto: FoNet/MSP

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić morali bi da reaguju na izjavu ministra spoljnih poslova Ivice Dačića upućenu premijeru Bugarske Bojku Borisovu i ograde se od Dačićevog nepristojnog obraćanja jer u suprotnom nam sledi diplomatska kriza i još veća izolacija Srbije na spoljnom planu, smatra Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose.

Još jedna u nizu izjava ministra Ivice Dačića koja je izazvala pažnju javnosti i zatezanje odnosa sa susedima upućena je premijeru Bugarske Bojku Borisovu povodom njegovog komentara o zajedničkoj politici EU prema Kosovu.

– Bojko, da ti kažem jednu stvar, stav EU nije da je Kosovo nezavisna država. Ti, Bojko, ima da poštuješ stav EU, a ne da držiš lekcije Borelju“, poručio je Dačić i upitao „Šta znači taj bezobrazluk i na šta to liči“.

On je ovako reagovao na to što je Borisov poručio kandidatu za visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Đusepu Borelju, iz Španije, da ne bi trebalo da se rukovodi stavom Španije koja ne priznaje Kosovo, nego da mora da poštuje stav cele EU o nezavisnosti Kosova.

Sam način obraćanja i ton srpskog šefa diplomatije apsolutno ne priliči svetu državne politike i ta vrsta diskursa mora da nestane iz javnog govora, ističe Dušan Janjić, podsećajući da Dačiću ovo nije prvi put da se na taj način obraća nekom zvaničniku druge zemlje te da više nije jasno kakvu to on politiku vodi.

– Više ne može da se odredi šta je državna politika, šta Dačićeva lična zabava, a šta su neki pojedinačni partijski interesi, a to u diplomatiji prosto nije dopustivo. NJegova izjava je bahata, svađalačka, lična, kao da je njegova lična politika da posvađa Srbiju sa svima – ukazuje Janjić.

Srbija i njeni najviši zvaničnici – predsednik države i predsednica Vlade, morali bi da se ograde od takve politike, naglašava Janjić, dodajući da je sada nejasno i građanima i spoljnim partnerima šta zapravo naši predstavnici zagovaraju.

– Dačić je optužio Borisova za ono što Dačić sam radi – Dačić se navodno bori za Kosovo, lobira za povlačenje priznanja kod drugih zemalja, ali sa druge strane on sve vreme zagovara razmenu teritorija i potpuno priznanje nezavisnosti. A Borisov je samo podsetio koja su elementarna pravila u EU i kako se odlučuje o politici Unije, naglašava Janjić. On podseća i da Bugarska jeste priznala nezavisnost Kosova ali je zato, sa druge strane, učinila mnogo više za evrointegracije Srbije od samog Dačića, i pruža nam ozbiljnu i ogromnu podršku za ostvarivanje drugih, životnih interesa što naši zvaničnici treba da cene.

Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam saglasan je da je Dačićeva izjava neprimerena i nanosi štetu ugledu Srbije, ali smatra da su ovakve scene već viđene i da intervencija predsednika ne bi bila naročito korisna.

– Već smo imali situacije gde jedan ešalon – a to su najčešće Vulin i Dačić, daju oštre i neprimerene izjave, a onda se pojavljuje Vučić u ulozi pomiritelja. To je već pročitana strategija, ne može bezbroj puta da se primenjuje, naglašava Popov.

On podseća da je Bugarska pokazala veliku blagonaklonost prema Srbiji, davala je značajnu pomoć ali da vođenjem loše politike gubimo saveznike.

– Sam šef države je rekao da smo, kada je reč o rešavanju kosovskog problema, usamljeni, to je posledica politike koja je vođena, smatra Popov.

Pozivanje ambasadora na konsultacije

Ambasador Srbije u Sofiji Vladimir Ćurgus pozvan je na sastanak u bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova zbog izjave ministra Ivice Dačića o premijeru Bojku Borisovu, po nalogu ministarke spoljnih poslova Bugarske Ekaterine Zaharijeve, objavljeno je juče u Sofiji. Kao odgovor na ovo, na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova Srbije pozvan je otpravnik poslova Bugarske u Beogradu, i to po Dačićevom nalogu, što je on sam i potvrdio, preneo je Glas Amerike.

Sa svima u zavadi

Građanima Srbije treba jasna potvrda koju politiku mi to vodimo jer smo sada sa svima u zavadi. Ako se i nivo komunikacije sa Bugarskom smanji zbog ovoga to vodi u još veću izolaciju i mislim da Vučić i Brnabić moraju reagovati a da Dačić sa jednim pristojnim izvinjenjem može da izgladi odnose -smatra Dušan Janjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari