Jakšić: Izvinjenje ambasada zemalja Natoa više od čina dobre volje 1Foto: Medija centar

Spoljno-politički komentator lista „Politika“ Boško Jakšić ocenio je da je zajedničko izvinjenje ambasada osam zemlja Nato povodom 20. godina od bombardovanja SR Jugoslavije postupak koji je više od gesta dobre volje i koji nosi političko-psihološku pozadinu vlastima u Srbiji.

„Verujem da je primarni motiv izvinjenja Zapada da se jednim izvinjenjem, na neki način, bar malo utiče na negativno raspoloženje prema Nato koje postoji i koje u značajnoj meri omogućava rastujući uticaj Rusije. A drugi je da se spreči rast evroskepticizma“, rekao je Jakšić za agenciju Beta.

On je kazao da je u Srbiji anti-Nato raspoloženje počelo značajno da raste za vreme vlasti Borisa Tadića i Vojislava Koštunice.

„Posle 2000-te Srbija je govorila o evroatlantskim integracijama, a onda je tu komponentu izgubila u medjuvremenu u politici raznih srpskih vlada“, rekao je Jakšić.

Podsetio je da izvinjenje ambasada nije prvo i da se prilikom posete Beogradu generalni sekretar Natoa Jans Stoltenberg takodje izvinio zbog agresije i nevinih žrtava.

Prema njegovim rečima, „to je maksimum koji se mogao očekivati“, a zajedničkom izjavom saučešća „loptica je ponovo prebačena u srpsko dvorište“.

„Da li će Vučićeva vlast iskoristiti ovakvu poruku zemalja Nato, to zavisi samo od njega“, dodao je Jakšić.

Jakšić je kazao da bi Srbija mogla hrabrije da pokazuje svoju inače doboru saradnju sa Natom, koja se kako je naveo sada odvija „što dalje od očiju javnosti“.

„Takvo ponašanje, pa čak i izjave pojedinih zvaničnika, podgrevaju anti-Nato raspoloženje“, rekao je Jakšić i ocenio „zato ne očekujem da će od ovoga biti nešto posebno, više će se svesti na mali moralni čin Natoa prema zemlji nad kojom su izvršili jednu brutalnu agresiju“.

Zvaničnici ambasada osam zemalja uputili su zajedničku izjavu saučešća povodom 20. godišnjice početka bombardovanja SR Jugoslavije u kojoj su naveli da 24. mart pamte „kao dan kada je diplomatija podbacila“ i izrazili „iskreno žaljenje zbog civilnih žrtava tokom događaja iz 1999“.

„Saučestvujemo sa bolom svih onih koji su u ratovima 90-ih izgubili svoje najmilije. Čuvajući uspomenu i sećanje na njih rešeni smo da uložimo još više napora kako bismo doprineli trajnom miru i stabilnosti u regionu“, navodi se u zajedničkoj izjavi saučešća predstavnika ambasada Kanade, Francuske, Italije, Nemačke, Holandije, Norveške, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država dostavljenoj agenciji Beta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari