Janković protiv Boška Obradovića, Jeremić nije 1Foto twitter

Gotovo neverovatno deluje mogućnost da Pokret slobodnih građana Saše Jankovića bude deo Saveza za Srbiju, koji predlaže Dragan Đilas, bivši gradonačelnik Beograda, a koji podrazumeva savezništvo partnera sa beogradskih izbora, odnosno PSG, Narodne stranke, Levice Srbije, sindikata Sloga i Pokreta za preokret.

Saradnja je moguća oko bitnih izbornih pitanja u budućnosti, ali ne i to da PSG bude članica Saveza. To se može zaključiti na osnovu jučerašnje Jankovićeve izjave da Dverima Boška Obradovića nije mesto u tom savezu kao i da je PSG ostao usamljen tokom razgovora sa partnerima sa beogradskih izbora u tom stavu. Takođe, i iz nedavnog saopštenja Predsedništva PSG da im je Đilasov predlog neprihvatljiv.

S druge strane, predsednik NS Vuk Jeremić juče je za televiziju Naša rekao da su za NS u zajednički opozicioni front dobrodošli i DS, kao i Dveri, i istakao da bi uslov za priključivanje novih članica opozicionom bloku trebalo da bude da se javno obavežu da neće sarađivati sa SNS ni na jednom nivou vlasti.

Đilas se ovim povodom juče do zaključenja ovog izdanja Danasa nije oglašavao.

Tokom jučerašnjeg dana, da podsetimo, trebalo je da bude održan sastanak partnera sa beogradskih izbora. Da li je do sastanka došlo i da li su se svi lideri pojavili juče do zaključenja ovog izdana Danasa nismo uspeli da saznamo.

Janković je juče pre zakazanog sastanka na konferenciji za novinare rekao da se „PSG zalaže za saradnju opozicije, ali ne sa bilo kim, već za čvrsto udruživanje na vrednostima evropske, moderne, demokratske Srbije, a ne samo Srbije bez Aleksandra Vučića“. On je rekao da je razgovarao sa partnerima sa beogradskih izbora i da je PSG ostao usamljen u stavu da u takvom savezu opozicije, bazirane na vrednostima moderne, evropske i demokratske Srbije, nema mesta za pokret Dveri. Prema njegovim rečima, u takvom savezu nema mesta za ljude kojima je Ratko Mladić heroj ili žene nemaju pravo da odlučuju o abortusu. Janković je rekao i da se nije govorilo o mogućem učešću DSS u tom savezu, ali da ukoliko bi to neko predložio, PSG ne bi bio spreman da u tome učestvuje. Kada nam prete sudbinom SPO, naveo je Janković, PSG ne želi ni da deli sudbinu nekog novog DOS.

On smatra da su prvi sledeći izbori republički i da je potrebno prema tome praviti saveze i na vrednostima koje promoviše PSG. „Bilo je više predloga kako da se udružimo, dobrodošli su svi razgovori, ali naš predlog „381“ upravo govori o te tri vrednosti“, kazao je Janković, koji tvrdi da nije rekao da ne prihvata saradnju sa Draganom Đilasom.

Predsednik NS Jeremić izjavio je takođe pre sastanka da nema nikakvih trvenja između Dragana Đilasa, Saše Jankovića i njega i da nema nikakve sumnje da partneri sa beogradskih izbora ostaju zajedno i u budućnosti, a da su u toku razgovori i sa drugim opozicionim akterima o uključivanju zajednički blok. „Saradnja nijednog trenutka nije niti će biti dovedena u pitanje. Sastanak sa Jankovićem i Đilasom je bio konstruktivan i postigli smo visok stepen saglasnosti. To nisu razgovori na ‘život ili smrt’, nego se dogovaramo o najefikasnijoj formi delovanja, kao i o prioritetima“, rekao je Jeremić televiziji Naša.

Bez odgovora TV Pink

Saša Janković nije želeo da odgovara na pitanja Televizije Pink, jer, kako je rekao, ne želi da učestvuje „u rijalitiju“ koji ta medijska kuća pravi od Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari