Jeremić: Hitna ostavka Vučića i fer izbori ili građanska neposlušnost 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da su se svi zahtevi opozicije i građana koji protestuju širom Srbije sveli na samo jedan – ostavka predsednika Srbije i SNS-a Aleksandra Vučića uz dogovor o fer i demokratskim izborima.

On je najavio da je moguća radikalizacija protesta u smislu građanske neposlušnosti i pre 13. aprila ako taj zahtev ne bude ispunjen, navodi se u saopštenju.

„Najbezbolniji model izlaska iz aktuelne krize je raspisivanje fer i poštenih izbora, uz slobodne medije šest do devet meseci pre njihovog održavanja. Ako vlast odbije taj zahtev, moje mišljenje je da bi trebalo ući u različite forme građanske neposlušnosti, od prekida nastave na univerzitetima, do blokade saobraćajnica i institucija“, rekao je Jeremić Radioteleviziji Vojvodine.

Jeremić je istakao da se stvari ubrzavaju i da su događaji tokom vikenda promenili situaciju, a da u narednim danima slede protesti u beogradskoj opštini Grocka zbog predsednika te opštine Dragoljuba Simonovića, okrivljenog za podstrekavanje na paljenje kuće novinara Milana Jovanovića, kao i protesti na Kalemegdanu zbog seče stabala radi izgradnje žičare.

Predsednik Narodne stranke je ponovio da je jedinstvo opozicije i građana neophodan uslov za promenu Vučićevog režima i dodao da „veruje da ovog trenutka ne postoji komunikacija“ bilo kog predstavnika prave opozicije sa Vučićem, i da bi tajni razgovori s njim, posredni ili neposredni, bili „veleizdaja građanskih protesta i opozicije“.

Jeremić je naveo da su višemesečni protesti, ulazak opozicije i građana u RTS i protest ispred Predsedništva Srbije uzdrmali Vučića, koji „pokazuje znake psihičke destabilizacije i ispušta dizgine“, na šta jasno ukazuje „hapšenje dece“ zbog ulaska u RTS, kao i Vučićevi poslednji razgovori sa strancima.

„Dragan Đilas i ja smo danas razgovarali sa predstavnicima Evropskog saveta za spoljne poslove, koji su prethodno razgovarali sa Vučićem. Oni su nam preneli da im je Vučić rekao da opozicija kontroliše RTS, jer je rukovodstvo Javnog servisa postavljeno kada smo mi bili na vlasti! To samo može da znači da je on ili spreman da u bilo kom trenutku izgovori notornu laž ili je reč o psihološkom delirijumu – drugim rečima, ili je lažov ili je lud, a ja mislim da je po sredi i jedno i drugo“, rekao Jeremić.

Jeremić je, povodom subotnjeg upada u RTS, rekao da je to bila stvar trenutka koja nije ranije planirana, ali da on podržava kolege iz SZS koje su ušle u prostorije Javnog servisa, jer RTS odavno ne ispunjava svoju funkciju objektivnog informisanja građana, i dodao da je dogovoreno da u budućnosti bude što manje neplaniranih poteza.

„Unošenje motorne testere u RTS svakako nije bila dobra ideja, ali ne bi trebalo dozvoliti da takvi ekscesi zaklone suštinu – protesti ’Jedan od pet miliona’ su nenasilni. Nasilje je moguće samo ako ga režim isprovocira, na primer organizovanjem kontramitinga, koji bi bio direktan poziv na obračun“, rekao je Jeremić.

Jeremić je dodao da organizovanje okupljanja u nameri da se jedna grupa građana suprotstavi drugoj ne može biti motivisana dobrim namerama, i da će Vučić snositi svu odgovornost ako dođe do nasilja, jer praktično ima monopol nad svim državnim resursima.

Predsednik Narodne stranke je dodao da se Vučić odlučio na aboliciju „uhapšene dece“ jer „nije imao kud i video je da to vodi u ćorsokak“.

Jeremić je naveo da Zapad ne želi da „Vučiću vidi leđa“ dok ne završi ono što je obećao – sporazum sa Prištinom po kojem bi samoproglašeno Kosovo postalo član u UN, a Srbija se „razgraničenjem“ trajno i nepovratno odrekla dela Kosova i Metohije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari