Jeremić: Neodgovorno obraćanje Vučića građanima o korona virusu 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da je neodgovorno današnje obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića javnosti povodom širenja korona virusa, jer je virus oko kojeg se ceo svet zabrinuo na nonšalantan način upoređen sa nekom vrstom kijavice.

„Postoje razlozi da se upitamo da li je Srbija spremna za situaciju koja može postati stvarnost koliko sutra ili za nekoliko dana. Vučić je rekao da će se sigurnošću snabdevanja baviti Rasim Ljajić i Marko Čadež iz Privredne komore. Jedino gore što je mogao da kaže jeste da će Aleksandar Vulin preuzeti nekakvu kontrolu – to već bi bio povod za paniku“, rekao je Jeremić televiziji Nova S.

„Vlada Japana, koja je nešto bolje organizovana čak i od vlade Ane Brnabić, ozbiljno razmatra mogućnost odlaganja Olimpijskih igara, u Italiji se otkazuju fudbalske utakmice i veliki festivali, Rusija je zatvorila granicu prema Kini, a reaguju i svetske berze. Stvar je jako ozbiljna“, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da korona virus „nije pukao po svetu juče, prekjuče ili prošle nedelje, nego se stvari kuvaju već nekoliko meseci“.

„Virus je stigao na Balkan, u Hrvatsku i Makedoniju, a u Srbiju navodno nije. Verovatno je stao na granici, jer zna da ga tamo čeka smrt – i to Doktor Smrt. Naš ministar zdravlja Zlatibor Lončar, poznat je kao stručnjak za eliminaciju, ali ne virusa, nego ljudi“, rekao je Jeremić.

Jeremić je dodao da je pre desetak dana kineska vlada „po prvi put od incidenata na Tjenanmenu 1989. godine odložila godišnje zasedanje Svekineskog kongresa“, čije je održavanje, uvek u istom terminu, oduvek bio pokazatelj stabilnosti kineskih vlasti.

„To je već bio razlog da se uđe u sve pripreme i počne da se komunicira sa javnošću u Srbiji – ako ne ranije, onda bar pre deset dana“, rekao je Jeremić.

Upitan da li bi zbog širenja korona virusa mogli da budu odloženi izbori najavljeni za 26. april, Jeremić je odgovorio da se ne bi upuštao u takve spekulacije, ali da ga ne bi čudilo da virus bude iskorišćen kao povod za pomeranje izbora, jer je očigledno da nije uspeo trik vlasti da „uvuče pravu opoziciju“ u izbore spuštanjem cenzusa sa pet odsto na tri.

Jeremić je naveo Savez za Srbiju nije razbijen odlukom gradonačelnika Šapca i Paraćina Nebojše Zelenovića i Saše Paunovića da učestvuju na lokalnim izborima, i istakao da je reč o „izolovanom incidentu koji nije od presudnog značaja“.

„Siguran sam da će tako ostati i nakon što izbori budu raspisani i da vlast neće uspeti da nas posvađa ili ukloni bilo koga iz SZS“, rekao je Jeremić i dodao da „iako Zelenović više ne može za sebe da tvrdi da je opozicija“, Savez se „čak ni sa njim nije posvađao“.

Na pitanje o Vučićevoj izjavi da će dobiti ponudu o Kosovu i Metohiji koju neće moći da prihvati a neće smeti ni da je odbije, Jeremić je odgovorio da predsednik SNS-a i Srbije „laže kao i uvek“.

„Vučić je pre mnogo godina obećao da će problem Kosova rešiti na način koji Prištini omogućava članstvo u UN, da li sa precrtavanjem granica ili bez, manje je bitno“, rekao je Jeremić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari