Jeremić: Stvari se iza kulisa ubrzano privode kraju 1Foto: Medija centar

Pismo koje je predsednik Amerike Donald Tramp uputio predsedniku Kosova Hašimu Tačiju, a u kojem se između ostalog navodi da je sporazum Beograda i Prištine na dohvat ruke, u opozicionim krugovima se tumači potvrdom da se sve vreme iza kulisa vodi tajna diplomatija koja vodi ka rešenju, dok pojedini politički krugovi ocenjuju da je reč o čistom prokolu bez naznaka o skorijem postizanju.

Predsednik Narodne stranke i bivši ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić komentarišući Trampovo pismo kaže da nema dileme da se stvari privode kraju.

– Ako je neko imao dileme oko toga da li je istina da se stvari iza kulisa ubrzano privode kraju, ovim pismom su sumnje otklonjene. Već neko vreme izlazim u javnost sa lokacijama i detaljima tajnih sastanaka Vučića i Tačija koji su se dešavali ove godine u Parizu, NJujorku i Rimu. Govorio sam i o ulozi Blera u lobiranju da se u svetskim prestonicama prihvati koncept „razgraničenja“

Predsednik Amerike ne bi pisao zvanično pismo na memorandumu Bele kuće u kome kaže da su pregovori nadomak okončanja da to nije tako – ukazuje Jeremić za Danas.

Jeremić je na svom tviter nalogu napisao i da ga ni Vučić ni Tači nisu demantovali kada je objavljivao gde su se tajno sastajali, i da su se njih dvojica za osvetu dogovorili da ga Tači spomene u SB UN. Jeremić to ocenjuje kao „vrlo providan“ potez. On postavlja i pitanje, otkud u Savetu bezbednosti UN priča o KiM, ako je pitanje izmešteno u EU.

Sa potpuno suprotnog političkog pola, iz Liberalno-demokratske partije, poručuju da Trampovo pismo deluje kao kurtoazna podrška.

– Nisam razumeo da se u pismu govori kako smo tako blizu sporazuma. Više mi deluje kao kurtoazna protokolarna podrška podstaknuta opštim mestima, gde je najviše zazvučalo to kako će Tramp obojicu primiti u Beloj kući u slučaju da do sporazuma dođe – kaže Đorđo Žujović, član Predsedništva LDP, za Danas. On nije optimista da dogovora može da dođe brzo.

– Nisam neki preterani optimista da do tog dogovora između Srba i Albanaca može doći tako brzo, posebno što više ni ne znamo sa kim među Albancima mi uopšte pregovaramo, dok mi kao građani Srbije ne znamo o čemu tačno pregovara ni naš predsednik. Bilo bi dobro da svi u tom poslu budu manje mistični, a više pragmatični, i da prestanu da žive u uverenju da će neko sa strane resiti naše probleme, dok mi statiramo i čekamo uključivanje ko zna još koga u taj sada već prekinuti dijalog – zaključuje Žujović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari