Jeremić: Žalosna zloupotreba dobrih odnosa 1Foto: FoNet/Marija Đoković

Današnji skup povodom posete ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji čini se da je opozicione pristalice koje gaje poštovanje prema Putinu doveo u nezgodan položaj.

Moraju da biraju između želje da pozdrave i vide ruskog državnika uživo ili da poslušaju opozicione lidere koji govore da je skup u stvari manipulacija vlasti, odnosno kontramiting naprednjaka kojim odgovaraju na građanske šetnje svake subote.

Ipak, nema jasnog poziva pristalicama desno orijentisanih opozicionih partija da danas ne dođu na naprednjački skup u organizaciji javnosti nepoznatog Centra za razvoj Beograda, uz podršku SNS.

– Svakako je za žaljenje činjenica da vlast zloupotrebljava u unutrašnjopolitičke svrhe tradicionalno dobre bilateralne odnose sa Ruskom Federacijom. Izuzetno je neuobičajeno, pogotovo u zemljama sa demokratskim poretkom, organizovati kolosalne političke skupove na koje autobusima dovodite desetine hiljada ljudi u sklopu dočeka stranih državnika, ma koliko prijateljske bile zemlje iz kojih oni dolaze – kaze za Danas Vuk Jeremić, jedan od lidera opozicionog Saveza za Srbiju, na pitanje trebaju li oni koji podržavaju njegovu Narodnu stranku da dođu i pozdrave Putina.

Upitan da li to znači da svoje simpatizere ne poziva na skup, Jeremić odgovara da kada poziva ljude da nečemu prisustvuju obično to uradi preko Tvitera ili Instagrama, kao što je učinio za jučerašnju komemorativnu šetnju za Olivera Ivanovića.

Na manipulaciju vlasti ukazao je i predsednik Dveri Boško Obradović u pismu koje je uputio Putinu, u kojem između ostalog piše da vladajuća stranka organizuje miting podrške, ali da se to priprema kao kontramiting protestima opozicije koji traju već dva meseca u Beogradu, te da je to gruba zloupotreba Putinovog dolaska i pozitivnih osećanja većine građana Srbije prema njemu i Rusiji. „I mnogi građani Srbije koji ne podržavaju aktuelnu vlast izašli bi da Vas pozdrave kada to ne bi bila manipulacija vladajućeg režima u dnevnopolitičke svrhe“, naveo je Obradović.

Kako će se posle ovog pisma ponašati oni koji u Putinu vide čuvara Srbije i Kosova u Srbiji, pitali smo analitičare.

Boban Stojanović, doktorand FPN, za Danas navodi da je svima jasno čemu služi današnji skup.

– Iako pokušavaju da pokažu da taj skup organizuje neko udruženje građana, znamo svi da SNS stoji iza njega i da je više nego očigledno da skup treba da pokaže Putinu kada Vučić ima podršku, ali i da kasnije Vučić govori kako su on i Putin podržani od strane građana prilikom skupa. Pripadnici „desne opozicije“ bi trebalo da znaju ko stoji iza skupa i šta mu je cilj i uopšte ne bi trebalo da imaju bilo kakav problem sa tim – ukazuje on. Upitan kakav stav oni koji znaju pozadinu skupa imaju prema Putinu kada pristaje na tako nešto, na šta ga je Obradović upozorio, Stojanović odgovara da Putin dolazi u posetu Srbiji, ne samo Vučiću, tako da ne mogu Putinu da „zamere“ što dolazi u zvaničnu posetu.

Izvršni direktor Cesida Bojan Klačar za naš list ukazuje na to da je Obradovićevo „pismo samo po sebi konfuzno i kontradiktorno jer žaliti se Putinu na nedostatak demokratije i pluralizma predstavlja svojevrstan paradoks ako se uzmu u obzir ocene stranih posmatrača o izbornom procesu u Rusiji“.

– Da li proruske orijentisane pristalice razumeju te poruke, nije lako proceniti, niti je moguće znati kakvi su njihovi konkretni stavovi. Izvesno je da je postojanost ruskog sentimenta veoma jaka kod desničara u Srbiji i, čak i da razumeju te poruke o manipulaciji Putinovim dolaskom, pitanje je da li ovo pismo donosi neku veliku korist organizatorima protesta. Posebno je pitanje da li ono dobro pozicionira u međunarodnoj javnosti. Ne verujem da će ih ovo pismo sprečiti da dođu na protest, ali nisam siguran koliko su ovakva pisma uopšte od koristi za proteste jer se Kosovo ne čini kao tema na kojoj se Vučić može da ozbiljnije ugrozi a pritom je vrlo upitno da Putin bude tema na protestima koji imaju kao najvažnije ciljeve vladavinu prava i slobodne i fer izbore – zaključuje Klačar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari