Jevtić predstavio izveštaj o radu Ministarstva za zajednice i povratak u skupštini Kosova 1Skupština Kosova Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ (arhiva)

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić, Komisiji Skupštine Kosova za prava i interese zajednica i povratak, predstavio je izveštaj o radu Ministarstva za zajednice i povratak u 2020. godini i odgovarao na pitanja poslanika.

Komisija broji 18 poslanika iz redova 12 političkih partija koje zastupaju interese nacionalnih zajednica u Skupštini Kosova.

Kako se navodi u Jevtićevom saopštenju, on je članove komisije upoznao sa brojnim izazovima u pogledu povratka raseljenih i tom prilikom izjavio da lično nije zadovoljan procentom povratka.

„Povratak i integracija raseljenih, rešavanje bezbednosnih problema i imovinsko-pravnih sporova, pokretanje sudskih postupaka su međusobno povezana pitanja i zato je to pitanje svih institucija, a ne samo Ministarstva za zajednice i povratak. Presudan faktor u tom smislu nikako ne sme biti politička volja već vladavina prava“, istakao je Jevtić.

Jevtić je ukazao na uspešan početak izgradnje 91 kuće i nastojanje ministarstva da do kraja godine bude završena 101 kuća za povratnike i raseljene, završetak pet zgrada u opštini Štrpce u kojima do kraja godine treba da se usele stanovnici pet koliktivna centara iz ove opštine, renoviranje kolektivnog centra „Bergen“ u opštini Gračanica, opremanje nameštajem i belom tehnikom 65 novoizgrađenih kuća za povratnike.

On je istakao i dodelu 100 grantova za pokretanje biznisa i stvaranje prihoda u nevećinskim zajednicama, obezbeđenje privremenog smeštaja za 51 porodicu Roma, Aškalija i Egipćana – povratnika iz Severne Makedonije i Crne Gore, uručenje zimnice, prehrambenih i higijenskih paketa za 872 odabrane ugrožene porodice u saradnji sa opštinskim vlastima u najtežim momentima pandemije koronavirusa na Kosovu, uspešna realizacija projekata za zajednice u pet opština i drugo.

Ove rezultate ne bi bilo moguće ostvariti bez svesrdne podrške međunarodnih partnera, a pre svega Kancelarije Evropske unije na Kosovu, rekao je Jevtić.

Jevtić je istakao potrebu izrade Zakona o povratku raseljenih kojim bi mogla biti rešena sporna pitanja održivog povratka, integracije, stabilizacije i razvoja svih zajednica i zatražio veću podršku svih relevantnih institucija i partnera, uključujući i Skupštinu Kosova, kaže se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari