Jezero Tramp je deo Trampovog političkog rijalitija 1Foto: EPA-EFE/Doug Mills / POOL

Sagovornici Danasa kažu da je „smešna i sramotna“ inicijativa da jezero Gazivode na severu Kosova promeni ime u „Jezero Tramp“, u čast aktuelnog američkog predsednika.

Kako naglašavaju, i dalje je nejasno da li su zvaničnici u Beogradu i Priština iskreni u nameri da se jezero, koje predstavlja „kamen spoticanja“ u pregovorima o kosovskom pitanju, tako nazove ili je to simboličan gest podrške Trampu.

Radio Slobodna Evropa preneo je na svom portalu da je natpis „Jezero Tramp“, ispisan na engleskom jeziku („Trump Lake), „osvanuo“ pored brane jezera Gazivode prekjuče, dok je na mostu, poznatom kao Branjak, koji se nalazi sa srpske strane postavljen natpis „Trampov most“. To je, navodno, uradilo srpsko stanovništvo opštine Zubin Potok. RTS je javio da su Srbi na Brnjačkom mostu postavili i transparent, takođe na engleskom jeziku: „Predsedniče Tramp, kosovski Srbi zahvaljuju Vam na tome što donosite mir.“

Specijalni izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog o Kosovu, Ričard Grenel, podelio je fotografije sa Gazivoda na svom Tviter nalogu uz poruku: „Kako nazvati jezero koje je na Kosovu i u Srbiji ozbiljan kamen spoticanja uprkos kompromisu koji su osmislile SAD o pokretanju studije izvodljivosti da se stvore radna mesta i više energije za region… tako da su se obe strane složile oko novog imena: Jezero Tramp.“

Grenelovu objavu „retvitovao je“ direktor Vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić, a reči podrške „jezeru Tramp“ putem društvenih mreža uputio je kosovski premijer Avdulah Hoti. Radio Slobodna Evropa podseća da je jezero Gazivode, koga Albanci nazivaju „Ujmani“, deo sporazuma o ekonomskoj normalizaciji, postignutog na nedavnom sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera u Beloj kući.

Prema tom sporazumu, predviđa se izrada studije izvodljivosti o zajedničkoj upotrebi Gazivoda.

Milica Andrić Rakić, novinarka portala KoSSev, kaže za Danas da trenutno nije jasno da li takva inicijativa zaista i postoji, odnosno „koliko su ozbiljne dve strane u preimenovanju jezera“.

– U četvrtak, kada su se pojavili transparenti, delovalo je kao da se radi o prostom gestu podrške Trampu, najpre simboličnom, ali je onda tvit kosovskog premijera koji je rekao da je podržao inicijativu Grenela za preimenovanje jezera, „uozbiljio“ stvari. Kao građanka Zubinog Potoka moram da kažem da nemam utisak da moji sugrađani dele entuzijazam osoba koje su okačile transparente na mostu i na brani, ali to je samo moj lični utisak. S druge strane, sa kosovske strane nema mnogo reakcija u vezi sa tim budući da je pažnja javnosti na dešavanjima u vezi sa Specijalnim sudom, tako da ne mogu da govorim o stavu kosovske javnosti prema inicijativi, ističe Andrić Rakić.

Marko Jakšić, pravnik i bivši odbornik u Skupštini opštine Severna Mitrovica, ocenjuje za Danas da je „Jezero Tramp“ „teška budalaština koju je neumesno i komentarisati i koja ne služi apsolutno ničemu, osim Trampovoj predsedničkoj kampanji“.

– Odavno nisam video veću glupost vezanu za kosovski problem, ali izgleda da su realni problemi ljudi postali deo Trampovog rijalitija i dvorskih mu luda sa Balkana. Kao nekoga kome je poreklo iz Ibarskog Kolašina, malo me je sramota da se nešto ovako paradoksalno dešava u tom kraju. Možda ima i nečega dobrog u ovoj smejuriji, a to je da naš predsednik Vučić izgleda uvek pred predsedničke izbore u SAD izabere pobednika. Pogrešno. Da nije žalosno bilo bi smešno, smatra Jakšić.

Borko Stefanović, bivši šef tima Beograda za tehničke pregovore s Prištinom i aktuelni potpredsednik Stranke slobode i pravde, poručuje za Danas da je inicijativa „jezero Tramp“ „sramota“.

– Ne verujem da tako nešto može biti zvanična diplomatska inicijativa. Priština ima problem jer ako dođe do posete Trampa mora nekako da prekrije spomenik Bilu Klintonu u centru grada, a naša vlast žuri tim primerom sa jezerom Gazivode, navodi Stefanović.

Špetim Gaši, potpredsednik Saveta za inkluzivno upravljanje, kratko za naš list poručuje da bi se preimenovanjem jezera „simbolično zagadila lepa voda“.

Server: „Komično, smešno, žalosno“

Američki univerzitetski profesor Danijel Server kaže za Danas da je inicijativa o preimenovanju Gazivoda u „Jezero Tramp“ „komična, smešna, žalosna“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari