Joksimović možda u ulozi potpredsednice vlade za EU 1Foto:Beta/MIlan Obradović

Malo je verovatno da Jadranka Joksimović ostane ministarka za evropske integracije. Ali, možda bude u ulozi potpredsednice vlade, zadužena za Evropsku uniju, ili kao glavna pregovaračica Srbije u odnosu na EU, kaže za Danas izvor dobro upućen u način i proces formiranja nove Vlade Srbije, koji nije želeo da o tome zvanično govori, s obzirom na neizvesnost krajnjeg ishoda.

O tome da li će biti formirano ministarstvo za Srbe u dijaspori nismo uspeli da dobijemo potvrdu, iako se o tome uveliko spekuliše u javnosti.

– U državi poput Srbije, gde je odavno poništena podela vlasti i gde se velikom brzinom uspostavlja autokratski sistem, imenovanje bilo koje osobe na funkciju ne znači gotovo ništa – kaže za Danas Dragan Popović, direktor Centra za praktičnu politiku.

Svaki ministar ili drugi bilo izabrani, bilo postavljeni funkcioner, dodaje sagovornik našeg lista, isključivo je dekor i zavesa iza koje se krije stvarni donosilac odluka Aleksandar Vučić.

– Zato se i često dešava da personalna politika odražava upravo njegove stavove prema društvu i društvenim problemima. Jadranka Joksimović, bivša urednica radikalske Velike Srbije, osoba je koja dobro oslikava suštinu naprednjačke vlasti i njihovo neiskreno preumljenje od nacionalista i ratnih huškača ka modernim proevropskim političarima – ističe Popović.

Kako dodaje, ne zna da li će Joksimović ostati na nekoj funkciji, ali svakako to neće uticati ni na šta u državi, niti bi ovi mali Vučićevi personalni igrokazi trebalo da nas posebno zanimaju.

– Slična je situacija i sa unutrašnjim uređenjem Vlade Srbije, da li će se gasiti ili osnivati nove kancelarije, ministarstva ili uprave. Posebna kancelarija za dijasporu je uvek, u svim vladama u kojima je postojala, služila za jeftinu promociju naopako shvaćenog patriotizma. S obzirom na Vučićevu sklonost da do krajnosti dovede svaku lošu odluku ili praksu prethodnih vlasti, očekujem spektakularno loš rezultat i eventualne nove kancelarije za dijasporu – zaključuje Dragan Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari