Jovanović: Odluka na osnovu procene političke situacije 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Odluku o eventualnom ulasku u Savez za Srbiju Demokratska stranka Srbije doneće tokom septembra, a ona će zavisiti od procene političke situacije.

Nakon što je pokret Dveri u subotu na sednici Glavnog odbora doneo odluku da će biti jedan od osnivača budućeg opozicionog bloka Savez za Srbiju, već neko vreme očekuje se da o tome odlučuje i DSS, čiji je predsednik Miloš Jovanović nedavno prvi put prisustvovao okupljanju lidera tog saveza na Zlatiboru.

– Sve odluke, pa i onu koja se tiče eventualnog pristupanja Savezu za Srbiju ćemo doneti tokom septembra. Te odluke će biti donete na osnovu procene političke situacije – kazao je za Danas Miloš Jovanović.

Međutim, odluka o ulasku DSS u Savez ne zavisi samo od te partije. Prema pisanju medija, ali i prema nezvaničnim tvrdnjama naših izvora bliskih Savezu, DSS najpre mora da izađe iz koalicija na lokalu u kojima je sa Srpskom naprednom strankom. DSS je u koaliciji sa naprednjacima u Beogradu u dve opštine, Voždovcu i Vračaru, kao i u nekoliko opština u Srbiji.

Na pitanje da li je istina da je uslov za ulazak u Savez raskidanje koalicija sa SNS i da li će ih DSS raskinuti, Jovanović kaže da su lokalne koalicije isključivo unutrašnje pitanje DSS-a.

– One nemaju veze sa politikom na nacionalnom nivou, ali i te kako imaju veze sa nacionalnom izdajom koja se sprema i koju vlast nije sposobna da sakrije – navodi Jovanović.

Podsetimo, Jovanović je na Zlatibor otišao sa ciljem da se upozna sa predstavnicima ostalih članica Saveza ali i da se uveri koji je njihov odnos prema rešenju kosovskog pitanja. Nakon susreta na Zlatiboru u DSS je za naš list rečeno da iako je sastanak bio više u cilju upoznavanje, deluje da postoji obostrano interesovanje za saradnju. „Stav o Kosovu onako kako je predstavljen deluje prihvatljivo, ali ćemo moći da se preciznije odredimo o tome ako i kada budemo imali tekst kao takav. Slaganje o drugim temama kao što je sloboda medija, izborni uslovi, politički pluralizam je neupitno. Ovo su prvi zvanični kontakti, videćemo kako će ići dalje“, poručeno je iz DSS.

Ubrzo posle sastanka na Zlatiboru objavljeno je i 30 programskih tačaka Saveza. U tački pet je navedeno: „Zalaganje za postizanje pravednog i održivog rešenja za Kosovo i Metohiju, kroz dijalog sa kosovskim Albancima, a uz puno poštovanje Ustava Republike Srbije, Rezolucije SB UN 1244 i međunarodnog prava, a protiveći se bilo kom aktu koji bi za posledicu imao afirmaciju međunarodnog subjektiviteta, uključujući i članstvo u UN, tzv. „države Kosovo“. A u tački šest: „Nesprovođenje bilo kakvog referenduma, uključujući referendum o Kosovu i Metohiji, u postojećim nedemokratskim uslovima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari