Jovanović: Sistem se ne može promeniti na lažnim izborima 1Nikola Jovanović Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović izjavio je danas se „korumpirani, izopačeni i neefikasni sistem“ ne može promeniti na izborima koji će biti održani pod nepoštenim uslovima niti se na taj način mogu rešiti problemi građana.

„Ako se svi ne izborimo za fer izborne uslove, uvek ćemo istu vlast i iste probleme. Stranke koje će učestvovati na izborima pod ovim uslovima daju veštačko disanje naopakom sistemu“, rekao je Jovanović televiziji Nova S, u emisiji u kojoj je učestvovao sa predsednikom opštine Novi Beograd Aleksandrom Šapićem.

Jovanović je povodom Šapićeve najave da će izaći na izbore, rekao da se bez promene vlasti na gradskom i republičkom nivou ni u Novom Beogradu ne mogu rešiti najveći problemi, poput ukidanja zelenih i javnih površina, bezbednosti u školama, ugrožavanja vodoizvorišta i manjka škola i obdaništa.

„Bez poboljšanja izbornih uslova ne možemo pobediti režim i rešiti suštinske probleme koji tište gradjane“, naveo je Jovanović.

Jovanović je rekao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbio da prihvati zahtev za fer izborne uslove i da sada vrši kontrolu štete smanjenjem izbornog cenzusa sa pet odsto na tri i „simuliranjem“ demokratskog procesa.

„Spuštanje cenzusa je kozmetička mera. Glavno pitanje je da li ima slobodnih izbora i da li građani od svoje države mogu da očekuju takve izbore. Nije važno da li je cenzus tri ili pet odsto, nego da li u Srbiji imamo normalan politički život, a postojeći izborni uslovi to sprečavaju“, dodao je Jovanović.

Jovanović je ocenio da je snižavanje cenzusa taktički potez režima, koji je Vučić povukao jer nije uspeo da baci prašinu u oči evropskim parlamentarcima i domaćim posrednicima, niti je uspeo da stvori razdor u Savezu za Srbiju.

„Vučićev motiv je nastavak fasadne demokratije i privida normalnosti, kako bismo zaboravili da samo vlast u Srbiji organizuje demonstracije protiv opozicije i štrajkuje glađu protiv opozicije“, rekao je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari