Jovanović: Teatar apsurda vlasti, dokaz - slučaj "Krušik" i prijava Vučevića 1Foto: Screenshot/N1

Saopštenje Agencije za borbu protiv korupcije da Branko Stefanović nije bio zaposlen, niti zastupnik kompanije GIM, koja se bavi trgovinom oružja, novinarka Jelka Jovanović vidi kao „čudno“, jer se agencija, kako kaže, dotakla samo toga da li je radio ili ne za tu firmu u formalnom smislu, a da je ključno pitanje da li je učestvovao u poslovima koje je GIM sklapao, što navodi, dokazuju dva dokumenta.

Prijava protiv braće Vučić je, kaže, nastavak „teatra apsurda vlasti“.

Agencija za borbu protiv korupcije saopštila je da Branko Stefanović, otac ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, nije ni vlasnik ni zakonski zastupnik, niti zaposlen po bilo kom osnovu u privrednom društvu GIM, kao i da nije bio angažovan u tom preduzeću na bilo koji način od njegovog osnivanja. Zaključeno je i da kupovina naoružanja „Krušika“ od strane privrednog društva GIM ne predstavlja sukob interesa ministra Nebojše Stefanovića, da ne može da utiče na nepristrasno i nezavisno vršenje javne funkcije ministra, te da ne postoji odnos zavisnosti koji funkcioner mora da izbegava pri vršenju javne funkcije.

„Očigledno da je bio u pravu sin kada je rekao da njegov otac ne radi tamo. Ali, nije nigde demantovao, što je potvrđeno iz Saudijske ambasade da je on bio savetnik. Meni je potpuno čudno saopštenje Agencije, jer se ona dotakla samo toga da li je Branko Stefanović radio ili ne za GIM u formalnom smislu, ali je ovde ključno pitanje da li je učestvovao u poslovima koje je GIM sklapao, a postoje dve potvrde da jeste – papir o poseti fabrici ‘Krušik’ i o poseti Saudijskoj Arabiji“, kazala je Jovanović u Novom danu.

Tek onda, navodi, ide ona važna činjenica da ako je on bio angažovan u tim poslovima, a jeste, da njegov sin, koji je bitan faktor u državi, da tu Agencija ne vidi sukob interesa.

Za prijavu koju je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević podneo protiv Aleksandra i Andreja Vučića zbog slučaja „Jovanjica“, gošća N1 kaže da je „apsurd“.

„Ona pretvara Srbiju u teatar apsurda. Mi ne znamo šta je sadržaj te krivične prijave, al znamo da je Vučević rekao da nije kvalifikovao krivično delo. Ne znam kakva je to prijava u kojoj nema krivičnog dela, i sta tu treba tužilaštvo da radi. Verovatno samo da je odbaci. Ako je to cilj, onda stoji upozorenje sudije Miodraga Majića koji kaže da stupa na snagu ono da se za jedno krivično delo ne može dva puta odgovarati“, kazala je Jovanović.

Jovanović kaže i da ovaj slučaj pokazuje „teatar vlasti“.

„Jer, bilo bi logično da, ako je Miroslav Aleksić izrekao uvredu i klevetu na račun Andreja Vučića, bilo bi logićno da Vučević, kao advokat, podnese prijavu protiv Aleksića ili protiv Đilasa, jer stalno tvrde da Đilas stoji iza cele priče. A sada se i šuška da će Vučević biti i pravni zastupnik Andreja…To su neke nove stranice u ispisivanju krivičnog prava“, izjavila je Jovanović.

Odlaganje nastavka dijaloga s Prištinom

Mediji danas pišu i da lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti ne želi da razgovara s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da Kurtijevi uslovi najverovatnije odlažu nastavaka dijaloga o Kosovu.

Jelka Jovanović kaže da se to „poklapa sa predizbornim tajmingom“ u Srbiji.

„…Koji će biti krajem marta ili aprila, kada će biti izbori…a vladu onda treba očekivati krajem maja. Tek posle toga mogli bi da usledi nastavak dijaloga. A kako će se na Kosovu formirati vlada? To ide malo teže od onoga kako se mislilo. Veći problem na Kosovu je velika razlika u stavovima Samoopredeljenja i DSK, zbog toga nema naznaka kada će se vlada u Prištini formirati“, ocenila je Jovanović.

Jedan od uslova za nastavak pregovora je ukidanje takse od 100 odsto na robu iz Srbije.

„Kurti je rekao da će ona biti ukinuta, ali je najavio reciprocitet i svi se prave blesavi, kao šta je to reciprocitet“, rekla je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari