Junker i Han u Beogradu 1Foto: EPA/ ARNE DEDERT

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sa predsednikom Evropske komisije Žan Klod Junkerom i evropskim komesarom za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesom Hanom.

Čelnik Evropske komisije Žan-Klod Junker i komesar Johanes Han dolaze u Beograd u okviru balkanske turneje na kojoj zemljama regiona predstavljaju nedavno usvojenu Strategiju proširenja Evroske unije.

Junker i Han su već posetili Skolje i Tiranu. Predsednik Evropske komisije je u nedelju zemljama Zapadnog Balkana poručio da je 2025. godina u kojoj bilo koja od njih može ući u Evropsku uniju, ali pod uslovom da ispuni sve kriterije članstva.

Junker je u Tirani izjavio da bi se 2025. godina mogla smatrati mogućim rokom ulaska svih njih u EU, a ne samo onih koje se smatra predvodnicama.

„Suprotno učestalim napisima, ni Komisija ni ja nikada nismo rekli da će Srbija i Crna Gora sigurno ući u članstvo do toga roka“, rekao je Juncker novinarima u Tirani.

„2025. je rok otvoren za sve zemlje kandidatkinje“, napomenuo je predsednik Evropske komisije uoči dolaska u Beograd.

Srbija uz uobičajene uslove za pristupanje Evropskoj uniji koji su povezane sa pravnim tekovinama Unije, treba da reši i problem Kosova pravno obavezujućim sporazumom sa Prištinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari