Kabinet Ane Brnabić položio zakletvu 1Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Premijerka Ana Brnabić i ministri položili su zakletvu pred parlamentom,čime je počeo da teče mandat nove vlade.

Tekst zakletve koju su položili premijer i ministri glasi: „Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije.“

Polaganju zakletve prisustvovao je i predsednik Srbije, predsednik Skupštine Vojvodine, grada Beograda, gradonačelnik Beograda, predstavnici vojske, policije, nezavisnih regulatornih tela, verskih zajednica, SANU i rektori univerziteta, princ Aleksandar Karađorđević sa suprugom i šefovi diplomatsko-konzularnih predstavništava i stranih misija u Srbiji.

U prvom obraćanju javnosti, Ana Brnabić je kazala da će svoj posao raditi odgovorno i pošteno.

„Svim građanima Srbije mogu da obećam da ću dati sve od sebe svaki dan, da svoj posao radim najbolje što mogu. Hvala celom timu u Vladi Srbije što su prihvatili poziv da radimo zajedno. S ovim ljudima sam već radila i očekujem da odmah krenemo da radimo punom parom. Srbija nema vremena da gubi i još jednom obećavam građanima da ćemo dati sve od sebe.“

Nešto ranije danas, Vlada je izglasana sa 157 glasova „za“ i 55 „protiv“, a uzdržanih nije bilo. Poslanici su se izjašnjavali javnom prozivkom, a bilo je prisutno 212 od 250 poslanika, iako je prethodno utvrđeno da je prisutno 175, uoči početka glasanja.

Iz vladajuće koalicije protiv izbora Vlade bili su poslanici Jedinstvene Srbije. Odmah nakon glasanja lider ove stranke Dragan Marković Palma je napustio salu.

Izboru nove vlade prethodila je dvodnevna rasprava u parlamentu u kojoj je Brnabić iznela ekspoze i predstavila kandidate za sastav kabineta. Ona je istakla da će prioriteti njene vlade biti digitalizacija, obrazovanje, nastavak ekonomskih reformi i ubrzanje privrednog razvoja.

Nova vlada 15. je po redu od 1990. godine, kada je u Srbiji uveden višestranački sistem.

U novoj Vladi, koja je praktično rekonstruisani kabinet bivšeg premijera, a sadašnjeg predsednika Srbije Aleksandra Vučića, biće 22 imena, od toga 18 ministara sa podeljenim resorima, četiri bez portfelja, a predsednici Vlade Srbije će pomoć u radu pružati četiri potpredsednika, prvi među njima Ivica Dačić, koga je Vučić u jednoj od izjava nazvao „premijerom za politiku“.

U Ministarstvo koje je vodila Brnabićeva stiže funkcioner SPS Branko Ružić, njegov kolega iz stranke Goran Trivan će voditi sektor zaštite životne sredine, „rokadu“ su izvršili Aleksandar Vulin i Zoran Đorđević, Jadranka Joksimović je zvanično postala ministarka, posle rada „bez portfelja“ u prethodnom mandatu, a u kabinet je ušao i Nenad Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari