Kameron Manter: Ne očekujem mnogo od Grenelove inicijative 1Foto: Miroslav Dragojević

Nemam velika očekivanja.

Bela kuća vidi ovaj sastanak kao događaj u domaćoj kampanji (za predsedničke izbore, prim. novinarke) i verovatno neće preduzeti ozbiljan napor da sledi strateške ciljeve spoljne politike, kaže u razgovoru za Danas Kameron Manter, bivši ambasador Sjedinjenih Država u Srbiji, upitan šta očekuje da će biti postignuto na predstojećem sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Avdulaha Hotija u Beloj kući. Manter, koji je bio predsednik Instituta Istok-Zapad, trenutno živi u Pragu i radi kao nezavisni konsultant.

* Prema Vašem znanju, da li je ideja o podeli Kosova „mrtva i sahranjena“ ili je i dalje „na stolu“?

– Podela Kosova mi se ne čini verovatnom.

* Podržavate li inicijative koje je pokrenuo specijalni Trampov izaslanik Ričard Grenel u vezi sa nastavkom pregovora Beograd-Priština?

– Na „Balkanskim dijalozima“ (serija skupova o Zapadnom Balkanu, prim. novinarke) moje kolege i ja smo uvek podržavali dijalog. Prema mom mišljenju, takav dijalog treba da se fokusira na potrebe ljudi u ovom regionu, sa posebnom pažnjom na specifične dugoročne ciljeve. Nisam svestan da takav fokus i ciljevi postoje u inicijativi gospodina Grenela.

* Šta mislite o naporima koje predvodi specijalni izaslanik EU u Briselskom dijalogu Miroslav Lajčak? Smatrate li da on ima dovoljno „političkog oruđa“ da pomiri Beograd i Prištinu?

Kameron Manter: Ne očekujem mnogo od Grenelove inicijative 2

– Što se toga tiče, odajem priznanje gospodinu Grenelu što je probudio interesovanje Evropljana. Gospodin Lajčak poseduje puno znanja i iskustva i sada, nadam se, ima snažnu podršku Evropske unije da se angažuje u ovom regionu. Najbolje bi bilo kada bi Amerikanci i Evropljani radili zajedno u rešavanju balkanskih pitanja.

* Kako ocenjujete aktuelnu političku situaciju u Srbiji?

– Nisam posetio Srbiju ove godine, tako da mogu da komentarišem samo ono što vidim izdaleka. Čini mi se da je situacija u Srbiji veoma napeta, što se dešava kada vam nedostaje zdrave političke klime, usred izazova poput kovida, emigracije mladih i ekonomske stagnacije.

* Kako gledate na činjenicu da nijedna proevropska opoziciona stranka nije zastupljena u novom sazivu srpskog parlamenta?

– Srbiji je, poput svih drugih država, potrebna zdrava i otvorena debata o budućnosti, sa mnogo različitih mišljenja koja bi bila zastupljena u parlamentu, u medijima, kao i u javnim debatama uopšte. Verujem da je budućnost Srbije evropska, uvek bih voleo da vidim da je zastupljena takva tačka gledišta.

„Ograničena raznolikost mišljenja u parlamentu“

* Žalite li zbog toga što su pojedine opozicione stranke u Srbiji bojkotovale nedavne izbore?

– Kada postoji ograničena raznolikost mišljenja u parlamentu, ta raznolikost će naći način da se izrazi na druge načine. To ne važi samo za Srbiju, pogledajte širom Evrope i shvatićete na šta mislim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari