Klinton: Kosovo uvek specijalno za mene 1Foto: Tviter

Bil Klinton, bivši predsednik Sjedinjenih Američkih Država, je poslao poruku Kosovu povodom desete godišnjice nezavisnosti.

U videu objavljenom na njegovom zvaničnom sajtu na Fejsbuku, on između ostalog kaže:

„Kosovo će uvek imati posebno mesto u mom srcu. I veoma sam zahvalan što sam kao predsednik Sjedinjenih Američkih Država mogao da vam pomognem u prosperitetnoj budućnosti za slobodu i toleranciju. Vi ste morali da preduzmete mnoge važne korake tokom protekle decenije da biste shvatili tu budućnost, i to treba da vam da priliku da gledate napred i prevaziđete preostale izazove. Ja i dalje verujem da Kosovo zaslužuje mesto kao punopravni član Evropske unije, NATO-a i međunarodne zajednice. Važno je za vaše prijatelje širom sveta da nastavite da radite i ostavite sukobe iz prošlosti iza vas“, kaže Klinton, a prenosi RTK.

Na kraju, Bil Klinton je izjavio da se pridružuje proslavi deste godišnjice nezavisnosti.

„Pridružujem vam se u proslavi 10. godišnjice nezavisnosti. Uvek ću biti počastvovan što sam imao priliku da vam pomognem da počnete. Nadam da ću biti živ još neko vreme da vidim da ste izgurali do kraja. Srećno!“.

Takođe i bivša državna sekretarka SAD-a, Medlin Olbrajt, je čestitala godišnjicu nezavnisnosti Kosova.

Povodom desete godišnjice nezavisnosti i bivši komandant NATO-a, penzionisani general Vesli Klark je uputio čestitku.

Bivši američki predsednik Džordž V. Buš čestitao svim Albancima, povodom desete godišnjice nezavisnosti Kosova.

Buš je takođe pomenuo i trenutak kada su Sjedinjene Američke Države priznale Kosovo.

„Laura i ja čestitamo narodu Kosova u ovom važnom trenutku i upučujemo vam naše najbolje želje za mirnu, demokratsku i prosperitetnu budućnost“, napisao je Buš.

Džordž Buš ističe da se 2008. godine predsednik Sejdiu složio da preduzme odgovornost u Ahtisarijevom planu za promovisanje slobode, tolerancije i pravde za građane Kosova.

Mađarski predsednik, Janoš Ader, uputio je telegram čestitku predsedniku Kosova Hašimu Tačiju povodom obeležavanja desete godišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova.

„Poštovani predsedniče. Čast mi je da prenesem moje najsrdačnije čestitke vama i svim građanima Kosova povodom proslave desetogodišnjice nezavisnosti. Zadovoljstvo mi je da istaknem da su se naši bilateralni odnosi dinamično razvijali od proglašenja nezavisnosti Kosova i verujem da su tome obe zemlje mnogo doprinele. Mađarska ostaje posvećena vašoj evropskoj budućnosti, i nastavlja da pomaže Kosovu u realizaciji evroatlantskih aspiracija. Želim Vam uspešan rad u obavljanju zadataka na vašoj odgovornoj funkciji“, navodi se u čestitki predsednika Mađarske.

Američki državni sekretar Reks Tilerson uputio je čestitku Kosovu povodom desete godišnjice nezavisnosti Kosova.

„U ime Sjedinjenih Američkih Država, čestitam Kosovu i njegovom narodu na proslavi deset godina nezavisnosti kao suverene države. U proteklih deset godina od nezavisnosti, Kosovo je pokazalo odlučnost da sazreva ka stabilnoj, demokratskoj i sveobuhvatnoj državi. Sjedinjene Američke Države nastavljaju da podržavaju građane Kosova na jačanju demokratskih i multietničkih institucija, na ekonomskom rastu, jačanju vladavine zakona, i na putu za punu integraciju u međunarodnu zajednicu“, navodi Tilerson.

Šef američke diplomatije, takođe je, građanima Kosova poželeo budućnost „ispunjenu mirom i prosperitetom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari