Klubu generala i admirala Srbije se osipa članstvo 1Foto: Ministarstvo odbrane RS

Klub generala i admirala Srbije proteklih dana napustilo je više njegovih članovia, koji su nezadovoljni vođenjem udruženja i odstupanjem od principa apolitičnosti.

Ovo je potvrdio FoNetu penzionisani admiral Jovan Grbavac, koji je i sam danas podneo zahtev za istupanje iz Kluba.

Grbavac je objasnio da je povod za njegov zahtev sve što se dešava u Klubu, koji je, po Statutu, neprofitabilan i nepolitičan, pa bi tako trebalo i da se ponaša.

On je podsetio da je u Klub generala i admirala Srbije ušao 2008. godine, u vreme kada udruženje nije bilo na strani tadašnje vlasti, ali smatra da je sada odstupilo od člana 2. Statuta, koji proklamuje apolitičnost.

Više penzionisanih generala proteklih dana je na društvanim mrežama objavilo da napusta Klub, pošto je Skupština Kluba 13. juna dodelila „Medalju srpskih generala“ ministru odbrane Aleksandru Vulinu, a prvi je to već dan kasnije uradio Božo Novak.

Penzionisani zamenik načelnika Generalštaba general-major Milan Bjelica je 18. juna objavio da mu je dan ranije, na lični zahtev, prestalo članstvo u Klubu.

Dajući podršku Bjelici, penzionisani general-potpukovnik Petar Radojčić je podsetio da je pre nekoliko godina istupio iz tog udruženja, „koje je postalo samo sebi svrha“.

Bivši načelnik Generalštaba general-potpukovnik u penziji Zdravko Ponoš rekao je FoNetu da nije imao komunikaciju sa Klubom ni dok je bio na toj funkciji.

Ponoš je rekao da je tako ostalo i posle njegovog penzionisanja, jer „ni tada, ni danas, nije video neku društvenu, ni strukovnu korist od tog udruženja, a podozriv je prema toj vrsti elitizma“, koji tumači i kao „poltronstvo prema režimu“.

Nekadašnji zamenik načelnika Ratnog vazdugoplovstva, penzionisani general-major Sreto Malinović rekao je FoNetu da nikad nije ni hteo da bude Klubu, „iz prostog razloga što njegovu delatnost smatra organizovanim gubljenjem vremena, a to može da radi i bez članstva“.

„S druge strane, ne vidim ga kao esnafsko udruženje elite koja bi trebalo da bude snažna podrška izgradnji sistema odbrane i Vojsci, a ne mesto zadovoljenja neostvarenih ambicija pojedinaca“, konstatovao je Malinović.

On je zapitao i s kojim pravom Klub koristi naziv „Medalja srpskih generala i admirala“, kada je to samo medalja udruženja građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari