Ko dođe da vidi Vučića "dobija" slobodan dan 1Foto Vesna Torovic

Predsednik Srbije i šef Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić stigao je juče u novoizgrađenu fabriku Cumtobel (Zumtobel Goup) na periferiji Niša asfaltom koji se bezmalo pušio, a svakako je „taze“ mirisao, pošto je kružni tok ispred fabrike ubrzano završavan veče pre njegovog dolaska. Radnici su prethodno bezmalo danonoćno radili na asfaltiranju i uređenju deonice do fabrike, a na momente je izgledalo da, uprkos „udarništvu“, neće stići da je završe.

Ispred Cumtobela, čijem je svečanom otvaranju prisustvovao, dočekao ga je transparent „Dobro došao predsedniče“ i više hiljada ljudi. Put do Cumtobela zakrčili su autobusi na natpisima „Slobodna liija“, kojih je, po proceni izveštača, bili više desetina. Registarske tablice su govorile da su pristalice dovezene iz Beograda, Despotovca, Jagodine, Negotina, Vranja, Kruševca, Prokuplja, Pirota, Leskovca, Zaječara, Aleksinca, Babušnice…

Nezvanični izvori Danasa kazali su da je većini „mitingaša“ iz Niša, a bilo ih je, po nekim procenama, najviše iz javnog sektora, „naloženo da dođu“. Iz gradske uprave, kao i iz SNS-a negirali su takve tvrdnje, izuzev što u SNS-u „priznaju“ da su organizovali prevoz „za one koji to žele“, a „interesovanje građana bilo je veliko“.

Prema nepotvrđenim informacijama, radnici gradske uprave i javnih preduzeća pozivani su na svečano otvaranje od strane svojih rukovodilaca ili zaposlenih koji pripadaju SNS-u i ostalim vladajućim strankama, što su „mnogi od njih shvatili kao radnu obavezu“. Neki od naših sagovornika kazali su da im je saopšteno da „imaju slobodan dan“ ili da se „nakon mitinga ne moraju vraćati na posao“. Oni su rekli da su u svakoj instituciji „pravljeni spiskovi“ zaposlenih koji dolaze na otvaranje. Pojedini radnici JKP Mediana, koja se bavi komunalnim održavanjem grada, kazali su da im je saopšteno da će „po dolasku na zborno mesto ispred Cumtobela biti slikani“, kako bi se znalo da li su došli. Neki od zaposlenih u niškom javnom sektoru došli su organizovanim prevozom, a neki redovnima autobuskim linijama, na kojima „neće biti kontrola, pa neće morati da kupuju karte“.

Izvori našeg lista kazali su da zbog ovakve „radne obaveze“ u javnom sektoru najveći pritisak navodno trpe zaposleni na određeno vreme ili na privremenim i povremenim poslovima, pošto su uvereni da im „stalno zaposlenje zavisi i od odlazaka na ovakve mitinge“, ali i funkcioneri i članovi SNS-a. Niški SNS, rekli su, „imao je obavezu“ da obezbedi da svečanom otvaranju prisustvuje 10.000 građana, tako da je svaki od pet opštinskih odbora stranke u Nišu navodno trebalo da obezbedi po 2.000 „mitingaša“. Članovi SNS-a, dodali su, bili su obavezni da ispred fabrike „dovedu“ ne samo druge članove i simpatizere Vučića i stranke, već i „rođake, prijatelje, komšije… „.

Načelnik gradske uprave Niša Ljubiša Janić kazao je za naš list da sekretarima sekretarijata i zaposlenima u gradskoj upravi nije naložio da prisustvuju svečanom otvaranju Cumtobela, „niti smatra taj događaj radnom obavezom zaposlenih“, iako je „veoma značajan za grad“.

– Ipak, otvaranje novih fabrika među zaposlenima u gradskoj upravi je izazvalo veliko interesovanje, te će tako oni koji žele imati mogućnost da dočekaju predsednika Srbije i učestvuju u tom velikom događaju. To, međutim, ne znači da zaposleni u gradskoj upravi imaju slobodan dan, niti znači da gradska uprava neće nesmetano raditi u vreme posete predsednika Srbije – kazao je Janić.

Poverenik Gradskog odbora SNS-a u Nišu Zvezdan Milovanović je, takođe, negirao da postoji stranački nalog da svaki od pet opštinskih odbora obezbedi bilo koju „kvotu“ ljudi. On je kazao da na funkcionere, članove i građane „nije vršen bilo pritisak da prisustvuju ovom značajnom događaju“.

– Niko iz SNS-a nije ni pozivao, ni naređivao da na svečano otvaranje Cumtobela mora da se dođe. Ali, postojalo je veliko interesovanje ljudi da prisustvuju ovom velikom događaju na koji dolazi predsednik države. Kako bi se sve to držalo pod kontrolom, odlazak zainteresovanih do Cumtobela jeste organizovan, a prirodno je da organizator bude SNS – rekao je za naš list Milovanović.

I juče je ponovljeno da je u niškoj fabrici Cumtobel, u kojoj se proizvode sijalice i komponente za rasvetu, već upošljeno oko 300 radnika, a kada ona bude radila punim kapacitetom biće ih do 1.100. Ova austrijska kompanija bi do 2021. godine trebalo u fabriku da uloži ukupno 30,6 miliona evra.

Okupljenima i javnosti nije saopšteno da, prema podacima Danasa, dostavljenim iz Razvojne agencije Srbije, državne subvencije za zapošljavanje budućih 1.100 radnika iznose ukupno nešto više od osam miliona evra, odnosno 7.280 evra po novootvorenom radnom mestu. Kompanija ima obavezu da ovaj broj radnika zaposli do 2021. godine.

Nakon otvaranja Cumtobela, Vučić se sastao sa predstavnicima kompanije Ziđin i Nevsun Potom je usledio sastanak sa gradonačelnicima, predsednicima opština i načelnicima Pčinjskog, Jablaničkog, Topličkog, Pirotskog i Nišavskog okruga.

Istovremeno, a tek nekoliko ulica dalje, Udruženi pokret slobodnih stanara (UPSS) je podsetio i na drugačiju srpsku realnost. U njegovoj organizaciji, građani su minibusom obilazili „spomenike korupcije“ u svom gradu, među kojima su Gradska kuća, Aerodrom „Konstantin Veliki“, Elektrodistribucija, Gradska toplana, JKP Gorica ili Inkubacioni centar u propaloj Mašinskoj industriji… Tokom turističkog obilaska, predstavnici udruženja su objašnjavali da je ovakvih „spomenika“ u Nišu neuporedivo više, tako da jedna tura nije dovoljna.

Šesta fabrika

Aleksandar Vučić će u subotu prisustvovati i svečanom otvaranju filipinske fabrike IMI, na lokaciji Lozni kalem, pored Niške Banje. Fabrika će proizvoditi elektronske auto-komponente, a prema najavama, u njenom pogonu biće upošljeno 1.250 radnika, od kojih 500 inženjera. IMI je šesta fabrika koja se u poslednje dve godine otvara u Nišu, zbog čega je, kako naglašavaju gradski zvaničnici, od 2015. godine do danas broj nezaposlenih smanjen sa 36.000 na 25.000.

Nepobedivi rezultati

Iako smo na jednom planu politički poraženi, politiku rezultata niko ne može da pobedi, rekao je Vučić u Cumtobelu, dodajući da „još uvek nije zadovoljan jer možemo još bolje“. „Svuda imamo pravo da gubimo, ali to pravo nemamo kada je reč o budućnosti naše dece, a nju obezbeđuju nove fabrike, nova radna mesta i veće plate“, kazao je on, dodajući da će Srbija „za nekoliko godina, kroz povećanje plata i penzija, početi da vraća i naše ljude iz inostranstva“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari