Koalicija Pacolija i Ljimaja "prošla" za samo 21 glas 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Ponovno brojanje glasova od strane CIK-a neće promeniti konačne rezultate na kosovskim izborima, koalicija Socijaldemokratska inicijativa, Alijansa za novo Kosovo i Partija pravde je u opasnosti da ostane ispod izbornog praga – tvrdi izvršni direktor Demokratskog instituta Kosova Ismet Krieziu.

– Uprkos kašnjenjima u potvrđivanju izbornih rezultata, prebrojavanje skoro 90 odsto glasova će garantovati legitimitet izbornog procesa i otkloniti bilo kakve sumnje o manipulacijama ili menjanju volje građana od strane partijskih poverenika – naveo je Krieziu, prenosi Beta.

On ne očekuje da će ponovno brojanje promeniti sadašnji odnos izbornih rezultata niti rangiranje političkih subjekata, ali kaže da jedino koalicija SDIK, ANK i PP mogla biti podložna promenama u izbornim rezultatima, pošto je ona prema sadašnjim rezultatima izborni prag prešla za samo 21 glas.

– Na tako mali broj od 21 glasova koji čine razliku između prelaska praga ili ostanka ispod praga mogla bi potencijalno da utiče i najmanja greška u procesu brojanja koja se mogla dogoditi šestog oktobra – objasnio je Krieziu.

U Centru za brojanje i rezultate Centralne izborne komisije u toku je ponovno brojanje rezultata sa 1.407 glasačkih mesta. Portparol CIK Valjmir Eljezi rekao je da je od 1.407 biračkih mesta prebrojano 706, što znači da je odrađeno oko 50 odsto od ukupnog broja, prenela je Koha.

– Ovaj podatak predstavlja 50 odsto do sada prebrojanih biračkih mesta. Još 701 biračko mesto ostaje da se prebroji – rekao je Eljezi.

On je dodao da se ne može tačno reći kada će proces ponovnog prebrojavanja ostalih biračkih mesta biti završen, ali veruje da će biti završen sledećeg ponedeljka.

– To u potpunosti zavisi od dinamike rada u CPR-u, ali i od broja birača na tim biračkim mestima. Ako pogledamo dinamiku prebrojavanja tokom ovih pet-šest dana, što je oko 130 biračkih mesta u roku od dve smene, verujemo da ćemo sva biračka mesta koja se ponovo prebrojavaju obraditi do narednog ponedeljka – dodao je Eljezi, prenosi portal Kosovo onlajn.

Podsetimo, Vrhovni sud naložio je da se ponovo prebroje glasovi sa više od 1.400 biračkih mesta, a nakon provere očekuje se potvrđivanje konačnih rezultata parlamentarnih izbora koji su održani šestog oktobra.

„Militantni politički subjekti“

Stručnjak za izborni proces Adnan Merovci izjavio je da na Kosovu mora da se sprovede tehnička izborna reforma i naglasio da mora da postoji izborni kodeks, tako da svi izazovi mogu da se prilagode izbornom procesu, prenosi Radio-televizija Kosova. Merovci je naveo da je bilo mnogo nepravilnosti u prebrojavanju glasova i predložio da se činovnici biraju putem javnog nadmetanja, a ne kao „militantni politički subjekti“. Takođe, on je istakao da glavnu krivicu za te nepravilnosti snosi sama Centralna izborna komisija, preneo je portal Kosovo onlajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari