Kocijančić: Predsednicima Srbije i Kosova ostaviti prostor za dogovor 1Maja Kocijančić Foto: Fonet TV

Portparolka visoke predstavnice Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančič izjavila je danas da predsednicima Kosova i Srbije treba ostaviti prostor da se dogovore o sadržaju sveobuhvatnog sporazuma, koji će podržati međunarodna zajednica, dodajući da EU kao posrednik ne može ulaziti u pojedine elemente.

Kocijančič je, na konferenciji za novinare, ocenila da su dijalog Kosova i Srbije i dugoročni mir najvažniji prioriteti za EU. Ona je istakla da je vodeći princip u finalnoj fazi dijaloga pod okriljem EU, koja je počela prošlog leta, da se postigne sveobuhvatno, dugotrajno, održivo rešenje prema međunarodnom pravu.

Treba im, na neki način, dati prostor da se dogovore o sadržaju sveobuhvatnog sporazuma, a mi, EU kao posrednik, ne možemo ulaziti u pojedine elemente, navela je Kocijančič. Kocijančič je rekla i da je evropski komesar Johanes Han tokom skupa u Austriji, ali i na svom fejsbuk nalogu, preneo da su predsednici izneli uverenje da će bilateralni sporazum biti specifičan, pravljen po meri, a ne presedan.

Od Kocijančič su mediji više puta zatražili da se odredi o stavu EU na mogućnost podele Kosova ili razmeni teritorija po etničkom principu, ali je ona to odbila ponavljajući stav da se traži sveobuhvatno, održivo, realistično rešenje u skladu sa međunarodnim pravom.

U toku je intenzivna faza razgovora, tokom vikenda smo objavili da će sledeća runda biti 7. septembra, rekla je ona. Kocijančić je ocenila da je forum u Austriji doveo za isti sto različite učesnike iz regiona i susedstva, ali i EU, izneta su različita rešenja, ali da ona ne želi da govori šta bi „moglo, trebalo ili ne bi moglo i trebalo“ da bude rezultat dijaloga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari