Komisija kosovske skupštine usvojila nacrt rezolucije osude genocida i zločina Srbije 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Komisija Skupštine Kosova za izradu rezolucije o „osudi genocida, zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina bivšeg državnog režima Srbije na Kosovu“ usvojila je danas nacrt rezolucije koji će biti predložem kosovskom parlamentu na usvajanje.

Kako su preneli prištinski mediji, predsednik te ad hok komisije i šef poslanika Socijaldemokratske inicijative Bilalj Šerifi je nakon formiranje komisije rekao da će osnov za izradu rezolucije biti rezolucija Evropskog parlamenta za Srebrenicu.

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji juče je i formalno započeo procedure osnivanja međunarodnog tribunala za zločine koje je, kako je rekao, Srbija počinila na Kosovu.

Veselji je uprisustvu predstavnika nestalih, organizacije ratnih uduženja, Ministarstva pravde, šefova parlamentarnih grupa i civilnog društva u Skupštini Kosova rekao da nije suđeno srpskim zločincima koji su odgovorni za hiljade žrtava na Kosovu, dodajući da će svi oni biti pohapšeni i izvedeni pred lice pravde.

„Zločini koji su genocidni, na stotine masakara srpske vojske i policije. Desetine hiljada ubijenih civila, žena i dece, 20.000 silovanih žena, million izbeglih Albanaca koji su proterani sa Kosova. Progon koji je bio sličan Holokaustu. Za ova ubistva i masakre 20 godina nakon rata nikom nije suđeno. Haški tribunal je samo polovično doneo pravdu Kosovu. Međunarodna pravda na Kosovu je totalno posustala, a nažalost ni mi sami nismo učinili koliko je potrebno da dokumentujemo te zločine“, rekao je Veselji.

Prema njegovim rečima, Kosovo traži pravdu za svoje ubijene, masakrirane i silovane.

„Kosovo ne prihvata ćutanje i negiranje. Ova pravda će biti zadovoljena. Srbija će odgovarati za sve ove žrtve. Naša poruka za zločince i one koji negiraju zločine, kukavice koje su danas slobodne u Srbiji, bićete uhapšeni. Činili ste zločine jer ste kukavice. Bojali ste se sukoba sa Oslobodilačkom vojskom Kosova, pa ste napadali civile. Naći ćemo vas“, rekao je Veselji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari