Komšić: Presuda Karadžiću minimum pravde za sve žrtve 1Foto: EPA/BRENDAN MCDERMID

Današnja presuda predstavlja minimum pravde za sve žrtve, Bošnjake i Hrvate, koji su sistematski istrebljivani u sklopu genocidnog projekta stvaranja Republike Srpske, izjavio je član Predsjedništva BiH Željko Komšić, povodom izricanja pravosnažne presude Radovanu Karadžiću u Hagu.

Danas, pre svega, moramo biti u mislima sa preživelima i porodicama žrtava genocida.

Nažalost, ova presuda neće nadoknaditi svu bol i traume koje su preživeli, ali predstavlja djelomičnu satisfakciju da će za svo zlo koje im je naneseno snositi odgovornost njegov glavni kreator., navodi u saopštenju Komšić.

Kako se dalje navodi ne postoji primerena ovozemaljska kazna za zločine koje je Radovan Karadžić sa svojim saradnicima počinio, stavljajući na stub srama sve one koji su ga u tome podržavali, ali i one koji ga danas brane.

“Žalosno je da, i nakon 24 godine od završetka rata, imamo one koji ga pokušavaju na različite načine rehabilitovati u očima vlastitih građana, te i dalje nastavljaju propagirati ideologiju mržnje. Ova presuda ostaje kao trajno pisano svjedočanstvo i pouka generacijama koje dolaze da ni jedno zlodjelo ne ostaje nekažnjeno.

Podsećam da je i presudom Međunarodnog suda pravde iz Haga još 2007. godine utvrđeno da su institucije Republike Srpske osmislile, organizirale i provele dela genocida i ratnih zločina u BiH. Imajući sve navedeno u vidu presuda Karadžiću je istovremeno i presuda njegovoj ideologiji na čijim temeljima danas pojedine etničke politike nastoje djelovati u političkom prostoru BiH”, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari