Konstitutivna sednica Skupštine Kosova može trajati mesecima 1Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević

Zbog izostanka sporazuma o koaliciji između pokreta Samoopredelenje (PS) i Demokratskog saveza Kosova (DSK) konstitutivna sednica Skupštine Kosova koja bi trebala da počne u 15 časova može trajati i mesecima jer u Ustavu, zakonima i poslovniku o radu Skupštine Kosova nije utvrđeno rok do kada bi sednica trebala da bude okončana.

Sednicu otvaraju u njom do izbora novog predsednika kosovskog parlamenta predsedavaju najstariji i najmlađi poslanik sedmog saziva Skupštine Kosova.

Na početku sednice se formira privremena komisija koja treba da utvrdi prisustvo poslanika i predloži verifikaciju mandata.

Posle toga se pristupa polaganju zakletve.

Sledeća tačka je izbor predsednika i pet potpredsednika Skupštine Kosova.

Međutim zbog neuspeha da se do početka sednice postigne saglasnost o koalicionom sporazumu ne očekuje se da PS kojem po ustavu pripada da predloži kandidata za predsednika Skupštine Kosova to uradi.

Predsedavajući konstitutivnom sednicom posle toga može dati pauzu koja zavisno od kretanja može trajati nekoliko minuta, sati, dana ili meseci, pošto ni jednim aktom nije utvrđeno koliko će trajati konstitutivna sednica.

Pre završetka konstitutivne sednice ni predsednik Kosova ne može predložiti mandatara za premijera Kosova.

Ne konstituisanje Skupštine Kosova uvodi zemlju u institucionalnu krizu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari