Korčok: Bez prečica u EU 1Foto: FoNet/TV FoNet

Vršilac dužnosti šefa slovačke diplomatije Ivan Korčok izjavio je danas u Beogradu da na putu ka članstvu u Evropskoj uniji neće biti prečica i da neke stvari nije moguće zaobići, uključujući normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine.

Ova godina će biti dobra za proces proširenja EU, koji je, posle nekoliko godina, ponovo postao prioritet Unije, čemu je doprinela i Slovačka, rekao je Korčok posle razgovora sa ministrom evropskih integracija Srbije Jadrankom Joksimović.

Korčok je izjavio da je proces prijključenja zasnovan na zaslugama i da svaka zemlja koja želi članstvo u EU određuje sopstveni ritam.

Srbija je na dobrom putu. Napredujete, znate šta treba da radite, da su najvažnija pregovaračka poglavlja 23 i 24, posvećena pravosuđu, osnovnim pravima i slobodama, rekao je Korčok.

On je ocenio da političari treba da objasne ljudima šta znači ispuniti kriterijume i šta donosi članstvo u EU.

Najveći investitor i trgovinski parter Srbije je EU, što treba objasniti građanima, konstatovao je Korčok.

Ministar evropskih integracija Srbije Jadranka Joksimović izjavila je da je Srbija posvećena državi vladavine prava.

To pokazuje i spremnost velikog broja stranih investitora da ulažu u Srbiji, jer to ne bi radili da ne postoji vladavina prava, rekla je Jadranka Joksimović posle razgovora sa vršiocem dužnosti šefa slovačke diplomatije Ivanom Korčokom.

Ubrzaćemo reformski proces u brojnim oblastima, izjavila je Jadranka Joksimović, uz konstataciju da je Srbija posvećena reformama zbog svojih građana.

Jadranka Joksimović je rekla da je tačno da su pregovaračka poglavlja 23 i 24 sa Evropskom unijom, praktično, uslov za otvaranje ostalih poglavlja.

Ali, čini mi se da upadamo u zamku da pričamo da su najvažnije reforme samo u poglavljima 23 i 24, kao da ništa do sada na tom polju nismo uradili. Srbija je uradila mnogo za svoje građane, ali ima još posla, izjavila je Jadranka Joksimović.

Prema njenim rečima, Poglavlje 23 nisu samo ustavne reforme vezane za pravosuđe, već i borba protiv korupcije, organizovanog kriminala i terorizma, procesuiranje ratnih zločina, medijske slobode, ljudska i manjinska prava.

Puno smo uradili na usvajanju brojnih zakona i strategija. U pripremi su medijska i tužilačka strategija, zakoni o strancima, azilu, policiji, što su vrlo važne stari koje smo preduzeli u vezi poglavlja 23 i 24, izjavila je Jadranka Joksimović.

Ona je izrazila očekivanje da će i druge zemlje u regionu pokrenuti reformske procese i dodala da Srbija podržava i druge koji imaju evropske aspiracije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari