Korčok: Slovačka očekuje napredak Srbije u vladavini prava i dijalogu sa Prištinom 1Ivan Korčok i Nikola Selaković Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Ministar spoljnih i evropskih poslova Slovačke Ivan Korčok izjavio je danas u Beogradu da se nada da će tokom portugalskog predsedavanja Evropskom unijom biti otvorena nova poglavlja u pregovorima o članstvu sa Srbijom.

On je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem, rekao da njegova zemlja podržava Srbiju na putu ka EU i da očekuje napredak u dve oblasti.

„Jedna od oblasti je vladavina prava koja je veoma važna, ali ne zbog Brisela već zbog vaših gradjana. Mi u Slovačkoj znamo da je vladavina prava preduslov za prosperitet i sigurnost“, rekao je Korčok.

Dodao je da očekuje i napredak u dijalogu Beograda i Prištine i izrazio punu podršku slovačkom diplomati Miroslavu Lajčaku, specijalnom izaslaniku Evropske unije za dijalog.

Korčok je izrazio nadu da će rezultat dijaloga biti sporazum prihvatljiv za obe strane i da će Srbija kao najveća zemlja u regionu biti ključan i pouzdan faktor stabilnosti i dobrosusedskih odnosa.

On je istakao da se Slovačka zalaže za kulturnu saradnju i pozdravio inicijativu Srbije da kandiduje slovačko naivno slikarstvo u Vojvodini za listu nematerijalne kulturne baštine UNESCO.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković je pojasnio da će Srbija sledeće godine kadidovati naivno slikarstvo slovačke manjine iz Kovačice za listu UNESKO jer će tada biti obeležena 220.godišnjica od doseljavanja Slovaka na teritoriju Srbije.

On je izrazio zadovoljstvo što Slovačka temu proširenja EU drži na visoko pozicioniranom mestu i istakao da ta prijateljska zemlja nikada nije blokirala Srbiju na evropskom putu.

Ponovio je da je punopravno članstvo u EU strateško opredeljenje Srbije od koga ona nikada neće odustati.

Selaković se zahvalio Koročoku na principijelnoj podršci Slovačke po pitanju očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta, odnosno po pitanju Kosova i Metohije.

Govoreći o ekonomskoj saradnji, Selaković je naveo da je ona u 2020. godini iznosila 545 miliona evra, od čega su srpske firme zabeležile izvoz na slovačko tržište u iznosu od 310,7 miliona evra, dok je izvoz slovačkih firmi ostvaren u iznosu od 243,5 miliona na srpsko tržište.

On je pozvao slovačke investitore da dođu i ulažu u Srbiju i izrazio uverenje da će se posle pandemije ekonomska saradnja dići na viši nivo.

Koročok se danas sastao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari