Kosovo: Očekuje se sporazum o vladajućoj koaliciji 1Foto: EPA-EFE/ GEORGI LICOVSKI

Postoji pozitivan napredak u pregovorima Samoopredeljenja i Demokratskog saveza Kosova (DSK), pa se očekuje da danas bude postignut sporazum o koaliciji, prenosi RTK2.

Gazeta Ekspres piše da pobedničke partije na izborima nikada nisu bile bliže formiranju vladajuće koalicije. Dve partije pokušavaju da reše spor oko pozicije predsednika Skupštine Kosova koja je dodeljena Gljauku Konjufci.

List piše da će stranke Aljbina Kurtija i Ise Mustafe verovatno napraviti vladu u ponedeljak 3. februara, za kada je zakazana sednica Skupštine Kosova na kojoj bi trebalo da se glasa o novoj kosovskoj vladi.

Predsedništvo Skupštine Kosova usvojilo je zahtev za sednicu, koji je podneo lider Samoopredjeljenja Aljbin Kurti, mandatar za formiranje vladinog kabineta.

Predsednik parlamenta Glauk Konjufca, jedan od vodećih ljudi u PS, izrazio je u petak uverenje da će dva politička entiteta koji mesecima pregovaraju o sporazumu, tokom vikenda prevazići razlike.

„Razgovori traju. Još nema konačnog dogovora, ali ja sam optimista da će dogovor biti postignut i da niko neće uspeti da zaustavi formiranje Kurtijeve vlade koju građani Kosova toliko čekaju i za koju je većina glasala 6. oktobra“, rekao je Konjufca, prenosi Beta.

Po njegovom mišljenju, „sve što treba da se uradi je da da se ostvari volja građana proizašla iz izbora“.

„Taj glas je bio glas za promene, glas za buduću vladu Republike Kosovo i za Aljbina Kurtija, budućeg premijera“, kazao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari