Kosovska policija privela osam osoba zbog napada na sina političara Nenada Rašića 1Foto: Medija centar

Kosovska policija uhapsila je večeras osam osoba osumnjičenih da su pretukli, danas oko podneva, osamnaestogodišnjeg sina srpskog političara sa Kosova Nenada Rašića, javio je Kossev.

Kosovska policija se oglasila saopštenjem u kojem je potvrdila da je u policijsku stanicu privedeno osam osoba osumnjičenih za napad u blizini škole u Lapljem Selu, od kojih je jedan maloletnik.

Iako ne potvrđuju da se radi o napadu na Rašićevog sina, kosovski mediji su već to javili.
On je pretučen u dvorištu gimnazije u Lapljem selu. Smešten je u bolnicu.

Nenad Rašić je u izjavi za Kallxo potvrdio da je njegov sin prebijen danas metalnim predmetima i da je zadobio teške povrede lica i glave, te da su mu zubi polomljeni.

„Prihvatio sam da moram da platim cenu ideologije koju zastupam ali zaista nisam očekivao da će moj sin platiti tako neprirodnu cenu“, kazao je za ovaj medij Rašić.

Kancelarija za KiM: Bez odlaganja otkriti i procesuirati počinioce napada na sina Nenada Rašića

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju najoštrije je osudila i izrazila duboku zabrinutost zbog napada na Nikolu Rašića, sina Nenada Rašića, u Gračanici.

Kancelarija zahteva od pripadnika kosovske policije da bez odlaganja otkriju i procesuiraju počinioce tog nasilja.

Samo tako se može obezbediti sigurnost za pripadnike srpskog i nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji i poslati neophodna poruka o nultoj toleranciji na bilo koji oblik nasilja, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da taj slučaj ne sme ostati još jedan u nizu nerasvetljenih incidenata na Kosovu i Metohiji, posebno zbog toga što se na meti izgrednika našlo dete.

Ovaj slučaj je i zadatak za međunarodnu zajednicu da na delu pokaže da je spremna i sposobna da ispuni svoju misiju i osigura bezbednost na Kosovu i Metohiji, kao i prostor za miran suživot svih zajednica, poručeno je iz Kancelarije za KiM.

Napad na Rašića osudila je i Srpska lista, koja je pozvala sve da se uzdrže od političke konotacije tog incidenta dok nadležni organi ne sprovedu istragu.

Petković: Zloupotreba dece u političke svrhe

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Methiju Petar Petković izjavio je večeras da sinhronizovani i dirigovani pokušaji iz Prištine da se napad u kome je danas povređen Nikola Rašić predstave kao vrsta navodnog političkog obračuna sa njegovim ocem Nenadom predstavljaju najobičniji spin i zloupotrebu dece u političke svrhe.

Petković je u pisanoj izjavi naveo da je posebno bezočna laž koju pokušava da plasira lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti da je Nikola Rašić danas pretučen kao „žrtva politike svog oca, koji se nije savio ni potčinio Beogradu“.

Ovakve neutemeljene, opasne i pre svega lažne optužbe, direktan su pokušaj da se sakrije istina o kojoj danas bruji čitavo Kosovo i Metohija, a to je da je dečak, nažalost, povređen u ranije zakazanoj školskoj tuči, o čemu svedoče i snimci koji su se pojavili u svim albanskim medijima, ukazao je Petković.

Zato je, preman jegovim rečima, vrhunac licemerja i bezobrazluka Kurtija da se takva situacija iskoristi za napad na Srbiju i Srpsku listu, a Nikola Rašić zloupotrebi za političke igre u postizbornom periodu na Kosovu i Metohiji.

Istina se ne može sakriti, kao ni prizemni motivi albanskih i pojedinih srpskih političara, koji sa njima sarađuju, da lažnim optužbama pokušaju da kriminalizuju Srpsku listu, a sve zbog ubedljive podrške naroda i uspeha na izborima, koji im se ne prašta, istakao je Petković.

PKS za napad na sina Nenada Rašića optužuje zvanični Beograd i Srpsku listu

Partija kosovskih Srba (PKS) ocenjuje da je napad na sina Nenada Rašića naručen iz Beograda i Srpske liste preko izmanipulisanih mladića srpske nacionalnosti.

„Za nas su deca najveća vrednost i najveća svetinja. Batine nanete malom Nikoli Raśiću, su naručene i mafijaške batine. Naručene iz Beograda i od Srpske liste, a sprovedene preko izmanipulisanih mladića srpske nacionalnosti. Jedan otac makar bio i „najgori“ a Nenad Rašić to sigurno nije, ne daje nikome za pravo da se na njegovu decu podigne ruka iz, odgovorno tvrdimo, političkih pobuda“, ističe se u saopštenju PKS.

Partija kosovskih Srba zahteva najoštriju i najbržu reakciju policijskih i pravosudnih organa na rasvetljavanju ovog zla i kažnjavanje počinilaca.

„Ludilo koje su Beograd i Srpska lista uneli među Srbima na Kosovu, mora da prestane momentalno i bez uslova. U svakoj drugoj opciji Beograd će biti totalni gubitnik, a Srpska lista moraće, htela ili ne, da preuzme odgovornost za posledice njenog medijskog linča protiv političkih protivnika“, dodaje se u saopštenju.

Podseća se da je Oliver Ivanović politički linč platio životom a Nikola Rašić zubima.

„Ni jedan Srbin viśe neće plaćati ništa Srpskoj listi i ovde se stavlja jasna tačka između nas i njih. Zahtevamo najoštriju i najbržu reakciju policijskih i pravosudnih organa na rasvetljavanju ovog zločina i kažnjavanje počinilaca“, zaključuje se u saopštenju PKS.

Policija Kosova je saopštila da je privedeno osam osoba osumnjičenih za napad na Nikolu Rašića, od kojih je jedna osoba maloletna.

„Po prijemu informacije,policijske jedinice izašle su na lice mesta. Na osnovu prvih informacija sumnja se da je muška osoba zadobila povrede i upućena je na lečenje. Što se tiče ovog slučaja, policija je privela 8 osumnjičenih, jedan od njih je maloletnik“, kazala je portparolka Regionalne policije u Prištini Fljora Ahmetaj i dodala da se nastavlja rad na razjašnjavanju okolnosti slučaja.

Ambasador Abot i Kurti osudili napad na sina Nenada Rašića

Prebijanje Nikole Rašića, sina lidera Progresivno demokratske partije Nenada Rašića, osudili su ambasador Ujedinjenog kraljevstva na Kosovu, Nikolas Abot i lider pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti.
Abot ocenjuje da su takva dela neprihvatljiva.

„Vest o napadu na sina Nenada Rašića je odvratna, bez obzira na motiv. Ova vrsta nasilja, bilo fizičkog ili verbalnog, neprihvatljiva je prema bilo kome, ali, posebno je šokantno da se to dogodilo mladoj osobi. Molim kosovsku policiju da brzo istraži incident i pronađe one koji su pokrenuli i učestvovali u ovom incidentu“, rekao je on.

Kurti sa svoje strane ocenjuje da se radi o organizovanom napadu i da su motivi povezani sa njegovim ocem, Nenadom Rašićem.

Zatražio je da se slučaj reši što je pre moguće.

„Sa velikim žaljenjem smo primili vest da je danas u Gračanici 18-godišnji dečak Nikola Rašić zverski pretučen hladnim oružjem. Nikola je sin Nenada Rašića, poznatog srpskog demokratskog političara na Kosovu. Čini se da je ovaj razbojnički zločin nad Nikolom Rašićem organizovan i ima veze sa njegovim roditeljem koji se nije potčinio pritisku i pretnjama Srbije. Verovatno, pošto nisu mogli da zaplaše Nenada Rašića, pretukli su njegovog sina Nikolu“, napisao je Kurti na fejsbuku.

On je pozvao agencije za sprovođenje zakona da hitno reše ovaj slučaj i privedu zločince pred lice pravde.

Napad na sina Nenada Rašića je osudila i Partija kosovskih Srba koja ocenjuje da je napad naručen iz Beograda i Srpske liste preko izmanipulisanih mladića srpske nacionalnosti.

Partija kosovskih Srba zahteva najoštriju i najbržu reakciju policijskih i pravosudnih organa na rasvetljavanju ovog zločina i kažnjavanje počinilaca.

Podseća se da je Oliver Ivanović politički linč platio svojim životom, Nikola Rašić svojim zubima.

„Ni jedan Srbin viśe neće plaćati ništa Srpskoj listi i ovde se stavlja jasna tačka između nas i njih. Zahtevamo najoštriju i najbržu reakciju policijskih i pravosudnih organa na rasvetljavanju ovog zločina i kažnjavanjepočinilaca“, zaključuje se u saopštenju PKS.

Policija Kosova je saopštila da su privedene osam osobe osumnjičene za napad na Nikolu Rašića, od kojih je jedna osoba maloletna.

„Po prijemu informacije,policijske jedinice izašle su na lice mesta. Na osnovu prvih informacija sumnja se da je muška osoba zadobila povrede i upućena je na lečenje. Što se tiče ovog slučaja, policija jeprivela 8 osumnjičenih, jedan od njih je maloletnik“, kazala je portparol Regionalne policije u Priptini, Fljora Ahmetaj i dodalada se nastavlja rad na razjašnjavanju okolnosti slučaja.

V.d. predsednika Kosova Osmani osudila napad

V.d. predsednika Kosova Vjosa Osmani osudila je večeras napad na sina Nenada Rašića i ocenila da se radi o napadu na demokratiju i slobodu pojedinca.

„Sada je jasno da je napad na njega nastavak pretnji i ilegalnog mešanja Srbije na Kosovu, u cilju zastrašivanja građana Srba“, kazala je ona u saopštenju.

Osmani je pozvala policiju da istraži ovaj slučaj.

Napad su osudili britanski ambasador ne Kosovu, Nikolas Abot, lider pokreta Samoopredeljenje, Aljbin Kurti i Partija kosovskih Srba.

Istovremeno Osnovno tužilaštvo u Prištini je objavilo da je Nikola Rašić zadobio teške telesne povrede.

Po odluci tužilaštva određena ne mera policijskog zadržavanja od 48 sati za osam lica zbog premlaćivanja sina političara Nenada Rašića.

Prema navodima tužilaštva, kao posledica premlaćivanja N.R. je zadobio teške telesne povrede, što je utvrđeno veštačenjem.

Saopšteno je da će tužilaštvo u zakonskom roku podneti zahtev za određivanje pritvora osumnjičenima.

Trajković: Vučić nas juče nazvao „izdajnicima“, danas Nenadu brutalno pretučen sin

Nenada Rašića i mene je juče pred medijima kao „izdajnike“ prozvao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, danas je Nenadu brutalno pretučen sin na izlasku iz škole, a ja sam obaveštena da mi MUP Srbije ukida obezbeđenje jer nisam „više bezbedonosno ugrožena“, objavila je predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova i Metohije Rada Trajković.

Ona je večeras na Tviteru tako reagovala na saopštenje Srpske liste, u kome se osuđuje prebijanje sina predsednika Progresivno demokratske partije Nenada Rašića.

Trajković je u maju 2019. godine potvrdila FoNetu da je dobila obećanu zaštitu policije, koju je zatražila zbog ugroženosti nje i njene porodice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari