Kostreš: Svaki trenutak je dobar za Vojvodinu 1Bojan Kostreš Foto: Medija centar

Još od petooktobarskih promena postoji potreba da se anuliraju posledice Miloševićevog puča iz 1988. i nasilnog rušenja autonomije Vojvodine kao i da se za Vojvodinu pronađe rešenje na osnovu stečenih prava ali i standarda moderne demokratije.

Iako je svaka postmiloševićevska vlast deklarativno priznavala pravo na vojvođansku autonomiju, ništa konkretno nije urađeno da se ovo pitanje u potpunosti reši. Omnibus zakon, platforma Izvršnog veća APV, Ustav iz 2006. pa i rešenja iz 2013. godine su samo manje ili više neuspeli pokušaji da se dođe do odgovora na pitanje kako treba da izgleda savremena autonomija Vojvodine u nezavisnoj Srbiji, kaže za Danas Bojan Kostreš, zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine, u odgovoru na pitanje kako razume situaciju u kojoj su zakoni o Vojvodini, koji su napravljeni pre mnogo godina, za vreme vlasti Bojana Pajtića i Borisa Tadića, tek sada ušli u procedure.

On ističe da, po odredbama Ustava, zakoni o finansiranju i nadležnostima Vojvodine su morali biti usvojeni do kraja 2008. godine.

– Dakle Cvetković, Dačić, Vučić, Brnabić, Đukić Dejanović, Gojković, Pajtić, Mirović, Egereši, Pastor, Tadić, Nikolić i ponovo Vučić su najviši državni i pokrajinski funkcioneri za vreme čijih mandata nije ispoštovana ova ustavna obaveza prema Vojvodini. Mislim da je ključno pitanje zašto se do sada o ovome nije razgovaralo i zašto Ustav nije ispoštovan? Dakle svaki trenutak da se ovo pitanje stavi na dnevni red je pravi trenutak i ja se nadam da o ovome neće biti samo skupštinske rasprave već da je moguće usvajanje naših predloga. LSV je osnovana da bi se borila za interese građanki i građana Vojvodine, za antifašizam kao osnovnu civilizacijsku vrednost i za decentralizovanu i regionalizovanu Srbiju i mi ćemo iskoristiti svaku priliku da ove teme nametnemo i da se borimo za njihovu realizaciju – ističe Kostreš.

Sagovornik Danasa dodaje da, kako kaže, ne razume one kojima smetaju simboli Vojvodine, koji ne žele da prihvate činjenicu da je ekonomski razvijena Vojvodina garant jake Srbije i koji na svaki zahtev da vojvođanska administracija upravlja našim resursima odgovaraju da je to separatizam.

Na pitanje zašto misli da su baš sada ti zakoni stavljeni u skupštinsku proceduru, Kostreš odgovora da je LSV procenila da bi vladajuća koalicija, u momentu kada postoji bojkot rada skupštine, mogla biti senzitivnija prema nekim predlozima opozicije, nego što bi to bila inače.

– Uputili smo zahtev za razmatranje ova dva za Vojvodinu veoma značajna pitanja i on je prihvaćen. Sumnjam da bi se isto to desilo pre šest meseci ili godinu dana. Nama je važno da se o ovoj temi razgovara i da se ispuni ustavna obaveza kao što nam je važno da se umesto na ulici, kad god je to moguće, politički problemi rešavaju u institucijama – ističe zamenik predsednika LSV. Upitan da li postoji sumnja da će na kraju zakoni biti „skrnavljeni“ amandmanima vladajuće koalicije, Kostreš kaže da je „omnibus zakon koji je Skupština Vojvodine uputila 2001. republičkoj na usvajanje obesmišljen amandmanima kojima su izbrisani svi rokovi“.

– Sličan scenario se može desiti i danas. Ali u biranju između dva loša rešenja, da ne postoji nikakav zakon ili da postoji loš zakon, uvek je bolje ovo drugo. Na kraju krajeva, mi ne znamo da li će Zakon biti samo stavljen na dnevni red ili će možda vladajuća većina glasati za njega. Kao što ne znamo ni da li će poslanici iz Vojvodine koji učestvuju u bojkotu, Vojvodinu staviti na prvo mesto i boriti se za interese pokrajine ili ostati slepo poslušni ideologu bojkota Bošku Obradoviću i njegovim instrukcijama – zaključuje Bojan Kostreš.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

4 reagovanja na “Kostreš: Svaki trenutak je dobar za Vojvodinu”

  1. Demagog. Ako ovako nastavite vi iz Autobus lige će te prevazići i AV. Godinama glasam za Čanka, a sad vidim da sam varan i konačno namagarčen. Nenade, u sledeći sastav Skupštine ćeš ući samo na listi SNS-a. A bogami si i zaslužio.

  2. Vase zalaganje za DECENTRALIZACIJU je potpuno na mestu. Posle promene USTAVA SRBIJE radi resenja kosmetskog pitanja nadam se da ce biti udovoljeno i Cankovim autonomasima. Treba im dati tu decentralizaciju u VOJVODSTVU SRPSKOM. I to decentralizovati AP Vojvodinu na NOVOSADSKI, ZRENJANINSKI , SUBOTICKI, SOMBORSKI, SREMSKOMITROVACKI, VRSACKI I KIKINDSKI OKRUG. Dok Pancevo treba pripojiti Beogradu, jer se ono gotovo fizicki spojilo sa prestonicom. Nadam se da bi to zadovoljilo autonomase. A i Srbe koji bi posle 76 godina ponovo mogli da uvedu , na jedinstvenom prostoru od Horgosa do Ibra, KRALJEVINU, kad vec imamo prestolonaslednu porodicu Aleksandra Karadjordjevica, ovde u zemlji. Posle niko ne bi kukao „disu nasi novci“ vec bi svaki okrug na jedinstvenom prostoru dobijao onoliko para koliko je zakonom predvidjeno, bez bojazni da se novcem svih gradjana finasiraju separatisti.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.