Kostreš: Žao mi je što Dačić nije lustriran 1Bojan Kostreš Foto: Medija centar

Meni je žao sto posle petog oktobra  partneri Lige socijaldemokrata iz tadašnjeg DOS-a, a prvenstveno Demokratske stranke, nisu prihvatli naš zahtev za lustraciju pripadnika nacionalsocijalističkog režima Slobodana Miloševića, komentariše za Danas Bojan Kostreš, generalni sekretar LSV, poziv predsednika Skupštine Srbije, Ivice Dačića, da Nenad Čanak bude uhapšen i da mu se zabrani ulazak u Crnu Goru.

Podsetimo, Ivica Dačić je zbog odlaska Nenada Čanka, lidera LSV, na Cetinje, kako bi se priključio protestu zbog ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, izjavio da je to „Čankov pokušaj da se profiliše pred izbore“.

„Treba mu zabraniti ulazak u Crnu Goru“, rekao je Dačić.

Prema rečima Bojana Kostreša, još mu je žalije od toga što SPS nije lustriran, nakon petooktobarske revolucije, to što se desilo „istorijsko pomirenje DS i SPS“ jer su time otvorena vrata svemu što se danas dešava.

 

– Gospodin Dačić, kao i mnogi političari u Srbiji danas, misli da se pod izgovorom izgradnje i očuvanja „srpskog sveta“ naša zemlja treba mešati u unutrašnje stvari drugih država. To je nedopustivo i na kraju će se sve to obiti o glavu Srbiji i njenim građanima. Ovo ne govorim zato što to želim nego zato što sam poučen iskustvom iz devedesetih. Što se Čanka tiče on je bio tamo da podrži očuvanjenje nezavisnosti Crne Gore koje podržava decenijama i siguran sam da je spreman da se odazove državnim organima ako od njega to bude zatraženo – zaključuje naš sagovornik.

Tokom današnjeg dana, Ivica Dačić se ponovo oglasio povodom odlaska Nenada Čanka na Cetinje, optuživši ga je otišao u vreme ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija „s namerom da podstiče sukobe i nasilje prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi“.

Dačić je kazao da je Čanak za to „dobio pare“ od crnogorskog predsednika Mila Đukanovića.

„Nije on tamo došao kao navijač, već da podstiče nasilje prema SPC. Šta on podržava, da treba da se zabrani mitropolitu i patrijarhu da dodju u manastir na Cetinju? On kao i Milo Đukanović, može da preživi samo na incidentima. Čanak je sramota za srpski narod, dobro da se nije prihvatio nekih rekvizita kad je bio na Cetinju“, rekao je Dačić za Prvu televiziju.

On je naveo i da nije tražio od srpskih vlasti da uhapse Čanka već da to urade vlasti u Podgorici zbog kako je rekao, „rušenja ustavnog poretka Crne Gore“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari